fbpx

UNI’den “Üç ‘M’ kampanyası: Menstruasyon, Maternity ve Menopoz

Paylaş

Uluslararası Hizmet Sendikası (UNI Global ) bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, bir Fırsat Eşitliği Kampanyası başlattı.  Bu çerçevede, işçi sağlığı ve iş güvenliği meseleleri olarak menstrüasyon, annelik ve menopoz farkındalığına yönelik çalışmaların artırılması amacıyla hazırladıkları serinin ilk kılavuzunu yayımladı. 

Kampanya “üç ‘M’yi” saran algıları yıkmayı amaçlıyor. Aynı zamanda sendikaları işyerinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çaba sarf ederken ve toplu iş sözleşmeleri sürecinde de kadın işçilerin regl, annelik, menopoz hallerini dikkate almaya çağırıyor. İlk ele aldıkları konu ise regl.   

UNI’nin Fırsat Eşitliğinden Sorumlu Başkanı Veronica Fernandez Mendez kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada: “Üç ‘M’nin kadınların mesleki kariyeri üzerinde önemli bir etkisi var. Bu konuları merkezine alan kampanya sendikalarda ve çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğini daha da güçlendirecek. Kadın işçilere haklarını savunmaları ve dünya çapında daha iyi, daha güçlü ve daha eşit işyerleri inşa etmeleri için bilgi ve araçlar sağlamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.” dedi.

İlk kılavuz regl

8 Mart’ta yayımlanan rehber, işyerinde regl sağlığı konusunun üzerini örten sessizliği bozuyor ve regl olan çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik politikaların aciliyetinin altını çiziyor.

Pek çok kadın için uygun regl sağlığına erişim eksikliği sadece bir sağlık meselesi değil, bu durum aynı zamanda işyeri süreçlerine katılımın önünde de bir engel teşkil ediyor.  Özel ve temiz banyo olanaklarının olmaması ve bunları kullanmak için yeterli mola süresinin bulunmaması, enfeksiyon ve böbrek hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Regl olan kadınlar, hijyen ihtiyaçlarını utanma veya açığa çıkma korkusu olmadan gizlice ve rahatça yönetebilecekleri alanlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu gereklilik, işyeri ortamlarında genellikle göz ardı edilen temel ancak hayati ihtiyaçlar olan sıhhi ürünlerin atılması, yıkanmak için temiz suya erişim gibi donanıma sahip olmayı da kapsıyor.

Uzun çalışma saatleri, özellikle ağrılı veya zayıflatıcı regl semptomları veya menoraji veya endometriozis gibi durumlar yaşayanlar için bu zorlukları daha da kötüleştirebiliyor. Geleneksel 9’dan 5’e kadar süren çalışma modeli, dinlenme ihtiyacını veya ani başlayan regl sancılarını karşılayamıyor bu da devamsızlığın artmasına ve üretkenliğin azalmasına neden oluyor. Regl izni politikalarını uygulamak, mümkün olduğunda uzaktan çalışma seçenekleri sunmak ve ayarlanmış saatlere izin vermek, daha kapsayıcı ve destekleyici bir iş yeri ortamı yaratmaya yönelik temel adımlardır.

Regl olan işçi kadının hakları

Rehber, sendikaların regl gören kadınları desteklemek için, regl izni politikalarının müzakere edilmesi, sıhhi ürünlere erişimin sağlanması, mahremiyet için işyeri olanaklarının geliştirilmesi ve regl dönemiyle ilgili damgalamayla mücadele dahil olmak üzere önlemlere nasıl öncülük edebileceğini vurguluyor. Eğitim ve öğretim programları, regl gören işçilerin ihtiyaçlarını karşılayan ve haklarının korunmasını sağlayan destekleyici bir işyeri kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

En iyi uygulamaları vurgulayan rehber, büyük bir süpermarkette özel banyo imkanlarını savunan ve kazanan Bangladeş sendikası Ulusal Mağaza Çalışanları Federasyonu’ndan aktivistlerin kazandığı zaferleri de anlatıyor. Aynı zamanda, İrlanda’daki uygun regl ve menopoz işyeri politikaları için çözümler sağlayan “Stigmayı Durdurun” kampanyasını da tartışıyor. Bu örnekler, sendikalar, işverenler ve işçiler regl olan işçilerin karşılaştığı zorlukları çözmek için işbirliği yaptıklarında ortaya çıkan olumlu değişimi gösteriyor.

UNI Genel Sekreteri Christy Hoffman da  “Dünya Kadınlar Günü’nde sesimizi yükselterek şunu söylüyoruz: Cinsiyet eşitliği sendikal hareket olarak yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor. Kadın işçileri etkileyen sorunlar gölgede değil, toplu pazarlığın kalbinde yer alıyor ve üç ‘M’ kampanyamız, çalışmayı güvenli hale getirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçeğe dönüştürmek için mücadele eden sendikalar açısından hayati önem taşıyor.” diyerek kampanyanın kapsamını ve önemini vurguluyor.

Çeviri Kadın İşçi: uniglobalunion.org/news/iwd2024-three-m-campaign-launch/