fbpx

Venedik’e giriş artık ücretli

Paylaş

Venedik halkı, bugün yürürlüğe giren günübirlik ziyaretçilerden 5 avro giriş ücreti alınması uygulamasını, kenti bir “tema parkına” dönüştüreceği gerekçesiyle protesto ediyor.

İtalya’nın her mevsim turist akınına uğrayan ünlü kenti Venedik, dünyada bu tür bir uygulamayı yürürlüğe koyan ilk büyük şehir oldu. Bugün yürürlüğe giren 5 avro giriş ücretinin gerekçesi, UNESCO dünya mirası olan kenti aşırı turizmin etkilerinden korumak ve Belediye Başkanı Luigi Brugnaro’ya göre şehri yeniden yaşanabilir hale getirmek.

Guardian gazetesinin haberine göre, bazı kent komiteleri ve dernekleri ise ücretin sorunu çözmek için çözüm olmadığını kaydederek bugün için protesto çağrıları yaptı.

Kent sakinlerinden oluşan Venessia.com adlı grubun lideri Matteo Secchi, “Neredeyse tüm kentin buna karşı olduğunu söyleyebilirim. Bir şehre giriş ücreti koyamazsınız; yaptıkları tek şey onu bir tema parkına dönüştürmek. Bu Venedik için kötü bir imaj… Yani, şaka mı yapıyoruz?​”

UYGULAMA NASIL HAYATA GEÇİRİLECEK?

Sadece Venedik’in tarihi merkezine giriş için gerekli olan giriş ücreti ise online olarak rezerve edilebilecek ve deneme aşamasının bir parçası olarak bugünden 14 Temmuz’a kadar çoğu hafta sonları olmak üzere 29 yoğun günde uygulanacak.

Venedik’te ikamet edenler, işe gidip gelenler, öğrenciler ve 14 yaşın altındaki çocuklar ile gece konaklayan turistler bu uygulamadan muaf.

Ancak günübirlikçilerin biletlerini internet üzerinden satın almaları gerekecek ve daha sonra kendilerine bir QR kodu verilecek. Bileti olmayanlar, Santa Lucia tren istasyonu da dahil olmak üzere beş ana varış noktasında rastgele kontroller yapacak olan yerel görevlilerin yardımıyla varışta bilet alabilecekler. Bileti olmayanlar 50 ila 300 avro arasında para cezasına çarptırılabilecek.

BELEDİYE İLK GÜNDEN 27 BİN 500 AVRO KAZANDI

Venedik Belediyesi, İtalya’da ulusal tatil olan 25 Nisan için 5 bin 500 kişinin bilet ayırttığını ve ilk günden kentin kasasına 27 bin 500 avro girdiğini açıkladı. Belediye Başkanı Brugnaro bunun bir para kazanma girişimi olduğunu inkar etse de, planın başarılı olması halinde kent sakinleri için yerel vergileri azaltma sözü verdi.

Bir konut derneği olan ASC’yi yöneten Federica Toninello ise şunları söyledi: “Bu önlemin sorunu çözeceğini düşünüyorlar ama Venedik gibi bir kentte kitlesel turizmin sonuçlarını gerçekten anlamış değiller. Öncelikle, 5 avro insanları caydırmak için hiçbir işe yaramayacaktır. Ancak sorun günübirlikçiler değil; uygun fiyatlı konut sıkıntısı gibi şeyler… İhtiyacımız olan şey kent sakinlerine yardımcı olacak politikalar, örneğin Airbnb gibi şeyleri sınırlandıracak kurallar koymak.”

Kültürel ve Sosyal Haklar Derneği Arci’nin yerel şubesi, perşembe günü turistlere “sembolik pasaportlar” dağıtarak, serbest dolaşımı kısıtlayan önlemin “şüpheli anayasal meşruiyetini” vurgulayacağını söyledi. Dernek, ücretin “kitle turizmini kontrol altına almada etkisiz” olacağını ve “farklı ziyaretçi kategorileri arasında eşitsiz muamele” yaratacağını da sözlerine ekledi.