fbpx

İsveçli elektrikçilerden Tesla grevi ile dayanışma kararı

Paylaş

İsveçli elektrikçiler, toplu iş sözleşmesi yapmayı reddeden Tesla’nın şarj cihazlarını kurmayacaklarını, Tesla himayesinde yeni servis atölyelerinin inşasına da katılmayacaklarını açıkladı.

İsveçli elektrikçiler Tesla’ya karşı harekete geçecek. Fackförbundet Elektrikerna isimli sendikada örgütlenen İsveçli elektrikçiler Tesla şarj cihazlarını kurmayacak, Tesla himayesinde yeni servis atölyelerinin inşasına da katılmayacaklar.

İsveç Tesla ve sahibi Elon Musk, İsveç’teki çalışanlara toplu sözleşme hakkını reddetmesi ve bu nedenle IF Metall sendikası ile Tesla arasındaki anlaşmazlık sonucu IF Metall, geçen yıl 17 Ekim’de Tesla’nın atölyelerinde grev yapacağını duyurmuş ve 27 Ekim’de Tesla’nın atölyelerinde 130 tamirci greve çıkmıştı.

Herhangi bir çözüme ulaşılamadan devam eden müzakereler, çatışmanın büyümesine yol açtı. Tesla nakliyatına karşı önlemler başlatıldı. İsveç’in, Malmö, Trelleborg, Göteborg ve Södertälje limanlarında işçi sendikaları Tesla arabalarının yüklenmesini engelledi.

Grev sonrasında İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya’dan destek eylemleriyle, grev ülke sınırlarının dışına yayıldı.

Elektrikerna sendikası da, Tesla’ya yönelik dayanışmayı artırma kararı açıkladı.

İŞÇİLER YENİ TESLA ŞARJ CİHAZINI KURMAYACAK

Artık Tesla, çalışanları için toplu sözleşme talebini kabul edene kadar, İsveç’te yeni Tesla şarj cihazını kurmayacaklar. Tesisat ve enerji santralinde çalışan sendikalı elektrikçiler yeni şarj istasyonları kurmayı reddedecek ve ayrıca Tesla himayesinde yeni servis atölyelerinin inşasına da katılmayacaklar.

Yeni “sempati eylemi”, yeni inşa edilen 14 Tesla “süper şarj cihazı” ve bir atölyeyle genişletilecek ve 20 Mart’ta saat 5’te başlatılacak.

Elektrikçiler Sendikası’nın baş müzakerecisi Mikael Pettersen, ihtiyaç duyulduğu sürece mücadeleyi devam ettirecek güce sahip olduklarını belirtti.

İsveç’teki enerji ve telekom çalışanlarının sendikası olan Seko da, Tesla’yla bağlantılı posta ve paketlerin engellenmesiyle İsveç’teki sempati eylemlerine katılmıştı. Seko üyeleri Tesla şarj istasyonlarını bağlamayı ve tasarlamayı reddedecek ve Elektrikerna gibi bunların bakımını da yapmayacak.

Finlandiya ulaştırma işçileri sendikası AKT, Postnord ile gönderilen Tesla plakalarının dağıtımını engelliyor.

İsveçli liman işçileri Tesla’ları boşaltmayı reddediyor. Danimarka 3F Taşımacılığı ve Norveç Fellesforbundet sendikası, İsveç’e giden Tesla’ları boşaltmayı reddediyor.

Kaynak: Evrensel