fbpx

Menopozdaki kadınlardan “9 Milyonuz” inisiyatifi

Paylaş

Almanya’da bu yıl “Biz 9 Milyonuz” isimli bir hareket kuruldu. Gazeteciler, doktorlar, girişimciler ve uzmanlar menopozdaki kadınların daha iyi tıbbi bakım almasını, politikacılar tarafından görülmesini ve şirketler tarafından ciddiye alınmasını istiyor.

Menopoz Danışma Merkezi

Orta yaşlı kadınlar menopozun siyasi gündeme alınmasını istiyor, Menopoz danışmanları meslek birliği kurmayı hedefliyor. Birlik federal hükümeti menopoz konusunda sorguluyor. Sıcak basmaları, ruh hali değişimleri- menopozun veya daha doğrusu perimenopozun bu belirtileri yaygın olarak biliniyor olabilir. Kadınlar genellikle çok daha fazla semptomun olabileceğini bilmezler.

Menopozdaki kadınlara tıbbi hizmet yetersiz. Kadınların kendi aralarında ve doktorlar arasında bilgi eksikliği var. Bir jinekoloğun buna ayıracak vakti olmadığında tavsiyeyi kim vermeli? Menopoz danışmanları olarak adlandırılanlar bu boşluğu tavsiyelerle doldurmak istiyor. Mart ayında ülkenin ilk „Menopoz Danışmanlığı Derneği“ni kurdular.

Menopoz Araştırması

Dernek kurulmadan önce “Biz 9 Milyonuz” hareketi menopozla ilgili bir araştırma başlattı. Çalışma hayatında menopozu konu alan araştırma projesi ilk sonuçlarını sunuyor: Ankete katılan dört kişiden biri menopoz sırasında kariyerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Merkezi Berlin Ekonomi ve Hukuk Üniversitesi’nde yürütülen proje, tabu olan menopoz konusuna daha fazla dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Çoğu kadın semptomları bilmiyor

Uyku bozuklukları, ruh hali değişimleri, kaygı, yorgunluk ve bitkinlik, 40’lı yaşların başında başlayabilen menopoz belirtileri. Ancak çoğu kadın bunu bilmiyor. Bu, 28 ila 67 yaşları arasındaki 2.000’den fazla kadınla yapılan bir anketin sonucu. Kadınların büyük çoğunluğu menopozla ilgili bilgileri internetten, kitaplardan ve dergilerden alıyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 36’sı doktorları bilgi kaynağı olarak gösterdi.

Menopoz işyerinde hala tabu

Ankette kadınların yüzde 52’si menopozun işyerinde hâlâ tabu bir konu olduğunu ve bu konuda kendilerini yalnız hissettiklerini söyledi. Bu nedenle araştırmanın ilk adımı çalışan kadınlara yönelik anketler yapmak; bir sonraki adım ise şirketlere yönelik önlem ve eylem önerilerine ilişkin. Çalışma Eylül 2024’e kadar sürecek.

Kaynak: Yeni Hayat