fbpx

Dünya genelinde Covid-19’a yakalanan insan sayısı 200 milyonu aştı

Paylaş

Koronavirüsün çok daha bulaşıcı olan Delta varyantının düşük aşılama oranlarına sahip ülkeleri tehdit ettiği ve sağlık sistemlerini zorladığı bir ortamda dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 200 milyonu aştı.

Vakalardaki artış, varlıklı ve yoksul ülkeler arasında var olan aşılama oranlarındaki devasa farkı da gözler önüne seriyor.

Dünya genelindeki ülkelerin yaklaşık üçte birinde enfeksiyon vakaları hızlı bir şekilde artmaya devam ederken bu ülkelerin çoğu, nüfusunun yarısına daha ilk doz aşıyı bile yapabilmiş değil.

Aradaki makas açılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel çapta aşı adaletsizliğinin giderilebilmesi ve düşük gelirli ülkelere aşı sağlanabilmesi için destekleyici 3. doz aşılara yönelik moratoryum (ertelenmesi) çağrısında bulundu.

Örgüt bu bağlamda her ülkenin en az yüzde 10’unun aşılanmasının beklenmesini istedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Aşıların çoğunluğu yüksek gelirli ülkeler yerine acilen düşük gelirli ülkelere gitmeli. Bu durum terine çevrilmeli.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Pandeminin başından bu yana dünya nüfusunun en az yüzde 2,6’sı enfekte oldu.

Birçok ülkedeki sınırlı test sayısı nedeniyle de gerçek rakamların teyitli vaka sayılarından çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Reuters’ın hesaplamalarına göre, enfekte insan sayısı bir ülke olsaydı, Nijerya’dan sonra dünyanın en kalabalık sekizinci ülkesi olurdu.

Analize göre, Covid-19 vakalarının 100 milyon seviyesine ulaşması bir yıldan fazla sürerken, sonraki 100 milyon, 6 ay sürdü. Salgın 4,4 milyona yakın insanın ölümüne neden oldu.

Haftalık bazda en fazla vaka bildiren ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Endonezya, Hindistan ve İran. Bu rakamlar her gün bildirilen tüm küresel vakaların yaklaşık yüzde 38’ini oluşturuyor.

Dünya çapında bildirilen her 7 enfeksiyondan biri Amerika Birleşik Devletleri’nde görülüyor,

Ülkede yetişkin nüfusun yüzde 70’inin en az bir doz aşı yaptırmasına rağmen Florida ve Louisiana gibi düşük aşılama oranlarına sahip eyaletlerde rekor seviyede Covid-19 kaynaklı hastane yatışları gözleniyor.

Beyaz Saray Covid-19 Müdahale Ekibine göre aşılanmamış kişiler, tespit edilen vakaların yaklaşık yüzde 97’sini oluşturuyor.

Kaynak : Euronews