fbpx

Almanya’da Savaş bahanesiyle Ernst Thälmann düşmanlığı

Paylaş

Savaş bahanesiyle düşmanlık bu kez Ernst Thaelmann’a yöneldi. Thaelmann’ın Berlin Pankow’daki dev heykeli kaldırılmak isteniyor.

Savaş bahanesiyle Rus kedileri, Rus edebiyatı ve kültürüne getirilen yasaklardan sonra sıra heykellere geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı şimdi de 1944 yılında Hitler faşizmi tarafından Buchenwald Toplama Kampında katledilen Almanya Komünist Partisi (KPD) Başkanı Ernst Thaelmann’a düşmanlıkla devam ediyor. Thaelmann’ın Berlin Pankow’daki dev heykeli, Rusya’yı anımsatıp, Sovyetler Birliği’ne hayran birine övgü anlamına geldiği için kaldırılmak isteniyor.

Belediye Meclisindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Üyesi David Paul, heykelin kaldırılması için dilekçe verdi. Heykelin yapıldığı metalin eritilip satılması, elde edilen gelirin Ukrayna’ya yardım için gönderilmesi planlanıyor. Paul ve CDU, Thälmann’ın KPD’deki liderlik rolüne atıfta bulunarak, “Berlin’in göbeğinde antidemokrat olan bir kişiyi onurlandırıyor olmamız endişe verici” açıklamasını yaptı. Eyaletteki anıtlarla ilgili karar yetkisine sahip Berlin Kültür Senatörü Klaus Lederer, anıtın kaldırılmasına karşı çıkarken Liberal Demokrat Parti (FDP) bile CDU’nun önerisinin ucuz popülizm olduğu belirterek karşı çıktı. CDU’ya destek Yeşiller partisinden geldi. Hannah Wettig, Thaelmann’ın Stalin’in destekçisi olduğunu söyleyerek Putin’le “Caniliğin simgesi olan anıtın kaldırılmasında geç bile kalındı” dedi. Öte yandan heykeli yapan Lew Kerbel Ukrayna doğumlu ve heykelin üstünde durduğu mermer de Ukrayna’dan getirilmişti.

Kaynak: Evrensel