fbpx

Fransa’da hastane acilleri ölüm koridoruna dönüştü

Paylaş

Fransa’da 2022 yılında acil serviste sıra beklerken 43 kişi öldü. 2023’te de ölümler devam etti. Bazı sol milletvekilleri araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Sendikalar talebe destek veriyor.

Fransa’da son 20 yılda sağlık hizmetinde gerileme yaşanıyor. Son aylarda acil servislerde sıra beklerken meydana gelen bir dizi hasta ölümü gündeme geldi. Bazı milletvekilleri meclis araştırma komisyonu kurulması için başvurdu.

Fransa’da 2023 yazında meydana gelen bir olayda, bölümden bölüme yönlendirildikten sonra yaşamını yitiren hamile bir kadının ölümü gündeme oturmuştu. Eylül 2023’te Hyères şehrindeki acil serviste, sedyede birkaç saat geçirdikten sonra ölen 25 yaşındaki Lucas’ın durumu da yankı yaratmıştı. Strasbourg, Grenoble ve Bordeaux’da da benzer koşullarda insanlar hayatlarını kaybetti. 2 Ocak’ta Nantes’da kuyrukta dört saat kaldıktan sonra yaşlı bir hasta da vefat etti.

Fransa Aciller-SAMU (Acil tıbbi hizmet kuruluşu) Sendikası tarafından Ocak-Aralık 2022 tarihleri arasında ülke genelinde 22 bölgedeki acil servislerde, hastaların aşırı bekleme süreleriyle bağlantılı olarak 43 ölüm yaşandığı açıklandı.

Eylül 2023’te yaklaşık yüz NUPES ittifakı ve Liot grubu milletvekilleri, konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması için meclise önerge sundu. Ancak bugüne kadar bir cevap alamadılar. Yaklaşık altı ay sonra, 21 Şubat’ta ise Damien Maudet (LFI/Boyun Eğmeyen Fransa Partisi), Pierre Dharréville (GDR-Sol, Demokrat ve Cumhuriyetçiler grubu), Sabrina Sebaihi (EELV- Yeşiller Partisi), Arthur Delaporte (PS- Sosyalist Parti), Sébastien Peytavie (Ecologiste/Ekolojistler grubu) ve Yannick Favennec (Liot grubu) milletvekilleri başta olmak üzere, acillerde sıra beklerken meydana gelen ölümlere yönelik araştırma komisyonu kurulması talebini yeniden Ulusal Meclis Başkanına Yaël Braun-Pivet’e iletti. Çağrıya işçi sendikaları ve sağlık çalışanları dernekleri de imzalarıyla katıldı.

Çağrıya ulusal ve yerel düzeyde imzacı olanlar arasında CGT, CFDT ve Solidaires gibi işçi sendikalarının sağlık kolları, Fransa’da acillerde çalışan doktorlar derneği, Hastaneler Arası Doktorlar Kolektifi, Fransa Dünya Doktorları Derneği, Kadın Hakları Ulusal Kolektifi ve ATTAC gibi sivil toplum kuruluşları yer aldı.

Öte yandan Fransa hastanelerindeki yatak kapasitesindeki düşüş de 2000’li yılların başından bu yana devam ediyor. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde araştırmacı ve sağlık ekonomisti olan Nathalie Coutinet, 2016’dan bu yana 30 bin üzerinde hastane yatağının azaldığını açıkladı. Sağlık Bakanlığına bağlı DREES-Araştırma, Etüt, Değerlendirme ve İstatistik Dairesi tarafından hazırlanan bir rapora göre de sadece 2022 yılında 6 bin 700’den fazla hastane yatağı kullanımdan kaldırıldı.

Kaynak: Evrensel