fbpx

Hamburg’da liman işçileri özelleştirmeye karşı mücadele ediyor

Paylaş

Almanya’da Hamburg Limanının (HHLA) özelleştirilme girişimlerine karşı liman işçilerinin mücadelesi devam ederken dayanışma da büyüyor.

Kamuya ait olan HHLA, dünyanın en büyük konteyner taşıyıcısı İsviçreli MSC şirketine yüzde 49,9’nun satılmasının gündeme gelmesinden sonra liman işçileri özelleştirmeye karşı çıkarak mücadele başlatmışlardı. SPD/Yeşiller koalisyon hükümetinin işbaşında olduğu Hamburg’da karara liman işçileri daha fiili grev yaparak özelleştirmeye cevap vermeyecekleri mesajını vermişlerdi.

Daha sonra HHLA’nın özelleştirilmesine karşı bir dayanışma inisiyatifi oluştu. Bu inisiyatifi içinde Sol Parti Hamburg Parlamentosu Meclis Grubu, Hauni, Still, GHB, Lufthansa ve bir çok işyerinden temsilci ve sendikacı, DİDF, IJV gibi kurum kuruluşlar yer alıyor.

Verdi sendikasının çağrısıyla 21 Şubat Çarşamba günü Liman işçileri HHLA’nın merkezinin önünde toplanarak önce burada bir miting gerçekleştirdiler. Ardından binden fazla liman işçisi şehir merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme birçok kurum ve kuruluşların yanı sıra DIDF ve IJV ortak “Liman işçileriyle dayanışıyoruz” pankartla katıldılar.

FARKLI ŞİRKETLERDEN İŞÇİ TEMSİLCİLERİ KONUŞTU

Eylemde Hamburg limanında değişik şirketlerde çalışan liman işçilerinin yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları sorunları aktardılar. Özellikle hükümetin tutumunu eleştirdiler.

GHB’den işyeri temsilcisi HHLA’nın özelleştirilmek istenmesi limanın bütününe yönelik  bir saldırı olarak değerlendirdi.

HHLA dayanışma inisiyatifinden IG BCE üyesi ve eski sendikacı Michael Petersen bütün Hamburgluları dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

KITA temsilcisi ve Bremerhaven den işçiler dayanışma mesajlarını ilettiler.

Uluslararası Gençlik Derneği (IJV) adına konuşan Kevin Westphal limandaki işyeri ve iş koşullarının korunması için verilen mücadelenin gençlik için önemli olduğuna vurgu yaparak liman işçilerinin mücadelesinin uluslararası boyutuna değindi.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu adına konuşan DIDF Gençlik yöneticisi Sedat Kaya ise “Hükümetin  özelleştirme politikalarının bedelini halk ödüyor. kârını tekeller alıyor. Örneğin elektrik şebekeleri (Vattenfall), hastaneler (Asklepios) ve bugün MSC HHLA’yı satın olmaya çalışıyor. Liman işçilerinin mücadelesi bu açıdan bütün Hamburglu emekçilerin mücadelesidir, birliğimizi ve dayanışmamızı büyütmeliyiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Kaynak: Evrensl