fbpx

İsviçre’de emekliler daha fazla saygı ve 13. maaş talep ediyorlar

Paylaş

3 Mart’ta İsviçre’de emeklilere 13. maaş ikramiyesi verilmesi ve emeklilik yaşının 67’ye çıkartılması için halk oylamasına gidilecek. Beş eski Federal Meclis Üyesinin sağ partilerin 13. AHV emekli maaşına karşı sürdürdükleri korku kampanyasına katılmasının ardından UNIA Sendikası parlamento binasının önünde bir eylem düzenleyerek tepkisini gösterdi.

Gaste Avrupa / 13. Maaşa karşı çıkan eski Federal Meclis Üyelerinin argumanlarına ilişkin bir yanıt mektubu yayınlayan emekliler maaşları 20 bin Frankı bulan Federal Meclis üyelerinin emeklilerin gerçek durumunu ve sorunlarını manüpule ettiklerini söylediler.

Emekliler öfkeli…

Bern’deki Parlamento Meydanında (Bundesplatz) spontane bir miting düzenleyen 500 emekli öfkelerini açığa vurdu ve eski Federal Meclis üyelerinin arsız müdahalesini reddetti. UNIA emeklileri birliği başkanı Jakob Hauri, “Normal bir AHV emekli maaşıyla yaşamak zorunda olan herkes bunu haddini bilmezlik olarak görüyor” dedi.

…ve 13. emekli maaşını talep ediyorum

İsviçre Sendikalar Federasyonu Emekliler Komisyonu Başkanı Rolf Zimmermann, “Birçok emekli az parayla yaşıyor” vurgusu yaparken “Bu nedenle 13. AHV emekli maaşına evet diyoruz.” dedi. Etkinlik sırasında çeşitli sendika ve emekli örgütlerinin temsilcileri eski federal meclis üyelerine bir cevap mektubu imzaladılar.

Enflasyon emekli maaşını yok etti

2020’den bu yana enflasyon, İsviçreli emeklilere ortalama bir aylık emekli maaşına mal oldu. Kira, ısınma giderleri, sağlık sigortası primleri ve fiyatlarındaki artışlar “sulama kovası prensibine göre” herkese dayatıldı. Mitingde bunun, AHV emekli maaşlarında herkese fayda sağlayacak bir artışla telafi edilmesinin zamanı geldiğine dikkat çekildi.

Nesil çatışmasına hayır

AHV x13’e karşı çıkan kesimler, genç nüfusun emeklilerin bu talebine karşı tutum almaları için “bu yükü kabul etmemeleri” telkininde bulunuyor. Bunun nesilleri birbirine düşürmek için kullanılan bir manüpülasyon olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, AHV’nin gençlere maliyeti çok düşük olan, ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının onurlu bir şekilde yaşlanmalarına olanak tanıyan, dayanışmaya dayalı bir sigorta poliçesi olduğunu belirttiler. Sigortalıların yüzde 90’ından fazlası yaşlılık döneminde ödedikleri katkı payından daha az emekli maaşı alıyor; çünkü en çok kazananlar aynı zamanda yüksek gelirleri nedeniyle yüksek katkı payları da ödüyorlar. 

AHV Bütçesi yetersiz mi?

AHV X13 Referandumuna karşı olanların iddia ettiklerinin aksine, resmi tahminlere göre AHV, 2026’da 3,5 milyar frank fazla verecek. Ve AHV rezervleri her yıl rekordan rekora artıyor: 50 milyar seviyesindeler ve on yılın sonunda 70 milyar civarına ulaşacak. Yani retçi cephenin iddia ettikleri gibi bir “kaynak yetersizliği” söz konusu değildir.