fbpx

Güney Kore’de ana muhalefet lideri Lee Jae-myung boynundan bıçaklandı

Paylaş

Siyasetçilere yönelik çok sayıda şiddet olayına sahne olmuş Güney Kore’de, bu kez ana muhalefet lideri Lee Jae-myung boynundan bıçaklandı. Lee hastaneye kaldırılırken, kendisine imza alma bahanesiyle yaklaşan saldırgan yakalandı.

Nisan ayında genel seçimlere hazırlanan Güney Kore’de, ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, Busan’da bir inşaat alanını ziyareti sırasında bıçaklı saldırıya uğradı. Boynundan kan akarak yere yığılan Lee, hayati tehlikesinin bulunmadıının anlaşılması sonrasında havayoluyla Seoul’da hastaneye götürüldü.

Olay sabah saatlerinde, Lee’nin Busan’ın Gadeok Adası’nda havalimanı inşa edilmesi önerilen alanı ziyareti sırasında gerçekleşti. Basın mensuplarının sorularını yanıtladığı sırada imza alma bahanesiyle Lee’ye yaklaşan saldırgan, elindeki kesici aletle onu aniden boynundan yaraladı. Saldırının ardından bilinci açık olan ancak boynunda kanama olan Lee, tedavi için hastaneye kaldırıldı. Partisinin yetkilileri, Lee’nin şahdamarında kanama riski bulunduğunu söyledi.

Erkek olduğu belirtilen saldırgan olay yerindeki polisler ve Lee destekçileri tarafından yakalanırken, kimliğine ve eşkaline dair henüz detaylı bilgi verilmedi. Yerel basın, adamın sorgusunda niçin böyle bir saldırı düzenlediğine dair soruları yanıtlamayı reddettiğini yazdı.

POLİS: BIÇAĞI İNTERNETTEN ALMIŞ

Güney Kore polisi, saldırının ardından düzenlenen basın toplantısında saldırganın 67 yaşındaki bir erkek olduğunu ve cinayete teşebbüsle suçlanacağını açıkladı. Saldırganın olay sırasında internetten satın aldığı 18 santimetrelik bir bıçak kullandığı belirtildi.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Lee’nin en hızlı şekilde hastaneye kaldırılarak tedavi edilmesi ve saldırının soruşturularak olguların tespit edilmesi için talimat verdi. Saldırıyı kınayan Yoon, “Bu tür şiddete hiçbir koşul altında tolere edilmemeli” dedi.

Gyeonggi eyaletinin eski valisi olan Lee, 2022’deki başkanlık seçimlerini Yoon’un karşısında kıl payı kaybetmişti. Lee, Ağustos 2022’den beri ana muhalefet partisinin liderliğini yapıyor. Seoul yakınlarındaki Seongnam bölgesinin belediye başkanı olduğu dönemde bir kalkınma projesinde yolsuzluk yapmaktan yargılanıyorduç

Güney Kore, sıkı silahlanma yasalarına sahip olmasına rağmen siyasi şiddetle dolu bir tarihe sahip. 2022 yılında Lee’nin selefi Song Young-gil de kamusal bir etkinlikte saldırıya uğramıştı. Eski devlet başkanı Park Geun-hye de, muhalefet lideri olduğu 2006’da bıçaklanmış ve ameliyat geçirmek zorunda kalmıştı. Asker darbe ile iktidara gelip ülkeyi 16 yıl yöneten babası Park Chung-hee ise 1979’da kendi istihbarat şefi tarafından bir akşam yemeği sırasında öldürülmüştü. 2015’te ise dönemin ABD büyükelçisi Mark Lippert bir etkinlikte saldırıya uğramıştı. 

Kaynak: Artı Gerçek