fbpx

Kiev yakınındaki şehirde sokaklarda sivil cesetler görüldü

Paylaş

Rusya’nın 30 Mart’ta terkettiği Kiev yakınındaki Buça’ya giren Ukraynalı yetkililer, sokaklarda öldürülen yüzlerce sivil olduğunu belirtti. Görüntülerde yerde cansız yatan bedenler olduğu görülüyor.

Editör notu: Görüntülerdeki cansız bedenler savaşın korkunç tarafını gösterse de vahşet görüntülerini editorya olarak yayınlamamayı tercih ediyoruz. Ancak konuya ilişkin daha fazla bilgi almak isteyenler veya görüntüleri görmeyi göze alanlar için haberin sonuna eklediğimiz Twitter bağlantılarına tıklayabilirsiniz.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirdi. Ukrayna lideri Zelenski, Rusya’yı Kiev yakınlarındaki bölgelerde “soykırım” yapmakla suçladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Buça katliamı kasıtlıydı. Ruslar, mümkün olduğu kadar çok Ukraynalıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Onları durdurmalı ve kovmalıyız. Şimdi G7’den yeni yıkıcı yaptırımları talep ediyorum: Petrol, gaz, kömür ambargosu; tüm limanları Rus gemilerine ve mallarına kapatın; tüm Rus bankalarının SWIFT bağlantısını kesin” ifadelerine yer verdi.

Kuleba, diğer bir paylaşımında ise “Buça katliamının, Rusya’nın Ukraynalılara yönelik nefretinin Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gördüğü her şeyin ötesinde olduğunu kanıtladığını, bunu durdurmanın tek yolunun Ukrayna’nın Rusları mümkün olan en kısa sürede kovmasına yardım etmek olduğunu” kaydederek bunun için ihtiyaçları olan tank, savaş uçakları, ağır hava savunma sistemlerinin sağlanmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın, Ukrayna’nın Buça kentinde “işlediği suçlara” ilişkin hesap vermek zorunda olacağını belirtti. Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus askerlerinden kurtarılan Buça’dan aktarılan görsellerin dayanılmaz olduğunu kaydederek, “Sokaklarda korkakça öldürülen yüzlerce sivil.” ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada uluslararası organizasyonların bu bölgelerde çalışma yaparak bağımsız bir şekilde raporlamasını talep etti.

Rusya yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, suçlamaların aksine, Rusya askerlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in dışındaki Buça yerleşim yerinde sivilleri öldürdüğünün doğru olmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki Buça kasabasında yaşananların Ukrayna yönetimi tarafından lanse ediliş biçiminin amacının, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini sabote etmek olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Telegram üstünden yaptığı açıklamada, Ukrayna hükümetinin Buça’da yaptıklarıyla, barış görüşmelerini baltalamak ve şiddet olaylarını tırmandırmak istediğini kaydetti.

Zaharova, Rusya’nın, Buça’da yaşananları görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) pazartesi günü toplanmaya çağırdığını da doğruladı. Ukrayna da Buça’da yaşananların görüşülmesi için BMGK’yı acil toplanmaya çağırdı, ancak Ukraynalı yetkililer söz konusu toplantının salı günü gerçekleştirilmesini istedi.

Daha önce Ukrayna hükümeti, Buça sokaklarında bir dizi sivilin ölü bulunduğuna ilişkin olduğunu söylediği görüntüler yayınlamış, bu ölümlerin sorumlusunun Rusya ordusu olduğunu iddia etmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyse bu iddiaları reddetti ve Rus askerlerinin Buça’dan 30 Mart’ta tamamen ayrıldıklarını kaydetti.
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, sivil ölümlerine dair görüntülerin düzmece ve provokasyon olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Dış Kaynaklar, Twitter, Sputnik, NTV