fbpx

İsviçre’de fiyatları artmaya devam edecek

Paylaş

Artan üretim maliyetleri etiket fiyatlarına yansıyor. Ancak zamların sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. Araştırmalara göre gıda fiyatları bu yıl da artmaya devam edecek.

Dünyada ve İsviçre’de yaşanan gelişmeler enflasyonun ve dolayısıyla gıda ürünlerinin fiyatlarının zamlanmasına neden oldu. Süpermarkete giren bir tüketici, kasaya geldiğinde bu artışı direk olarak hissediyor. UBS ve Credit Suisse Bankalarının ekonomistleri ise zamların bu yıl da devam edeceği uyarısında bulunuyor.

UBS ve Credit Suisse Bankalarının ekonomistleri  tarafından yayınlanan ‘2022-2023 Gıda Sektörü Tahminleri’ adlı araştırma sonucuna göre; özellikle toplumlar kapandıkça, daha fazla gıda üretilmeye devam edilecek ancak üretim maliyetleri hızla arttığı için tüketicilerin bunu cüzdanlarında hissetmeleri kaçınılmaz bir hal alacak.

Üreticiler, diğer şeylerin yanı sıra artan enerji maliyetleri nedeniyle hammadde ve nakliyeye daha fazla para harcıyor. Dolayısıyla üretimlerin maliyetleri ve satış fiyatları artıyor. Rapora göre yüksek maliyetler özellikle üretim büyümesini de frenleyecek. Banka, bu gelişmenin sonucu olarak bu yıl gıda üretiminin yüzde 1, içecek üretiminin ise yaklaşık yüzde 5 artacağını tahmin ediyor.

Hangi ürün ne kadar zamlanacak?

UBS ve Credit Suisse ekonomistleri  göre, etiket fiyatının artması hammadde fiyatları, ambalaj fiyatları, nakliye ve enerji maliyetleri gibi bir dizi faktöre bağlı. Son verilere göre de bu yıl Ocak ayında geçen yıla göre gıda fiyatlarındaki toplam artış yüzde 4,3 oranında gerçekleşti. ABN araştırmada CBS rakamını baz aldığını belirtiyor. Ekonomistlerin raporuna göre, bu yıl ekmek fiyatları yüzde 4 oranında artacak. Buna Rusya – Ukrayna arasında çıkabilecek bir savaşın da etkisi büyük.

Öte yandan seracılık sektörü artan gaz fiyatlarından, yurtdışından getirilen meyve ve sebzelerde de nakliye masrafından etkilenmekte. Sonuç olarak bu yıl meyve fiyatlarında yüzde 5, sebze fiyatlarında ise yüzde 6,5 artış olacağı tahmin edilmekte.