fbpx

Fransa’da ‘Özgürlük Konvoyu’ polis kontrollerini aştı; Paris’te gösteri düzenledi

Paylaş

Fransa’da polis kontrol noktalarını aşmayı başaran ‘Özgürlük Konvoyu’ adlı Covid-19 kısıtlamalarını reddeden araç ve kamyon sürücüleri, Paris’in Champs-Ellysee Caddesi’nde gösteri düzenledi.

Kanada’nın başkenti Ottawa’daki kamyon sürücülerinin konvoy eylemlerinden esinlenen ve başta Covid-19 kısıtlamaları olmak üzere kötüleşen yaşam şartları ve artan enflasyon karşıtı otomobil ile kamyon sürücüleri, cuma gecesinden beri Fransa’nın farklı kentlerinden Paris’e girmeyi deniyor.

Polis güçleri sabah saatlerinden itibaren toplam 500 aracın şehre girmesini engellerken, sızmayı başaran protestoculara gaz bombaları ile müdahale edildi.

3 zırhlı aracın hazır tutulduğu Champs-Elysee Caddesi’nde 14 kişi göz altına alınırken, yasağa rağmen eyleme katılan 337 araca ceza kesildiği açıklandı.

Paris Emniyet Müdürlüğü “Özgürlük Konvoyu”nun Paris’te eylem yapmasının kamu düzenini tehdit riski oluşturduğu gerekçesiyle kente girişini yasaklamıştı. Paris İdari Mahkemesi de bu yasağı onamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi yeni bir ‘Sarı Yelekliler’ hareketi mi?

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne iki aydan kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, protestoların 2018’deki hükümet karşıtı Sarı Yelekliler protestoları gibi büyük ölçekli gösterilere dönüşmesini engellemeye çalışıyor.

Bu sebeple “Özgürlük Konvoyu”na karşı toplam 7 bin 200 polis görev yapıyor.

Sarı Yelekliler Hareketi ülkedeki akaryakıt vergilerine karşı bir protesto olarak başlamış, son on yılın en şiddetli sokak protestolarına dönüşmüştü.

Protestocular tarafından “Özgürlük Konvoyu”nda dile getirilen şikayetler, sadece Covid-19 kısıtlamaları ile sınırlı kalmıyor. Protestocular aynı zamanda yükselen enflasyonun ortasında yaşam standartlarında algılanan düşüşe de tepki gösteriyor. Sürücüler Paris’in ardından Belçika’nın başkenti Brüksel’de protesto gösterilerini sürdürmeyi hedefliyordu. Fakat göstericilere Brüksel de kapılarını kapattığını açıklamıştı.

Kaynak: Euronews