fbpx

Londra polisi başbakanlıktaki ‘parti skandallarıyla’ ilgili soruşturma başlattı

Paylaş

Londra Polis Teşkilatı başbakanlık ofisinde ve diğer hükümet binalarında düzenlenen kutlama partileriyle ilgili soruşturma açtıklarını açıkladı. Londra polisinin açtığı soruşturmanın Covid-19 kurallarını getiren yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle gündeme gelen 17 partiden sekizini kapsadığı sanılıyor.

Londra Metropolitan Polis Komiseri Cressida Dick korkmadan ve kayırmadan başbakanlık ve hükümet binalarındaki olayları araştıracaklarını söyledi ve bu soruşturmaların öncelikle Bakanlar Kurulu soruşturma ekibinden sağlanan bilgiler ve ikinci olarak polis teşkilatı bünyesindeki memurlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu açıldığını belirtti.

Soruşturmaların açılıyor olmasının partilere katılan herkese ve her duruma ceza kesileceği anlamına gelmediğini kaydeden Dick soruşturmayla ilgili gelişmeleri sürekli şekilde duyurmayacaklarının da altını çizdi.

Londra Polis Teşkilatı daha önce Covid-19 kurallarıyla ilgili ilhalleri geriye dönük soruşturmayacaklarını açıklamış, yalnızca kanıtlar ortaya çıktıkça durumu değerlendireceklerini belirtmişti. Ancak hemen her gün yeni partilerle ilgili iddiaların basına yansıdığı son günlerde konuyla ilgili bir cezai soruşturma açılması konusunda yoğun baskı altında kalmıştı.

Yeni iddia: Başbakana sürpriz doğum günü partisi

Partilerle ilgili yoğun istifa baskısı altındaki Başbakan Boris Johnson hükümet içerisinde açılan ve üst düzey kamu görevlisi Sue Gray tarafından yürütülen teftiş raporunu bekliyor. Ancak Johnson’ın yönetimindeki başbakanlık ve hükümette kısıtlamalara rağmen yapılan parti iddiaları bitmek bilmiyor.

Son olarak Başbakan Johnson için başbakanlık konutunda sürpriz bir doğum günü partisi yapıldığı iddiası ortaya atıldı. ITV haber kanalanının aktardığına göre Johnson’ın doğum günü olan 19 Haziran’da eşi Carrie Johnson’ın yardımıyla organize edilen partiye 30 kişi katıldı. İç mekanda sosyalleşmeye dair sıkı kısıtlamaların devam ettiği dönemde yapılan partiye Johnson’ın başını ağrıtan maliyetli iç dekorasyonun tasarımcısının da başbakanlık çalışanı olmamasına rağmen katıldığı belirtidi.

Ulusal basın: İç teftiş raporu yayınlamayabilir

İddiaların sonu gelmezken, başbakanın ve başbakana şimdilik destek verdiğini belirten kabine üyelerinin ısrarla beklediği iç teftiş raporunun gecikeceği haberi geldi. Ulusal basına yansıyan haberlerde açılan iç raporun cezai soruşturma nedeniyle yayınlanmayacağı belirtildi. Polis tarafından yürütülen cezai soruşturmanın ne kadar süreceği bilinmiyor.

Başbakan Johnson partilere ilişkin iddialar üzerine önce Avam Kamarası’nda, ardından çıkan yeni iddialar üzerine de Kraliçe II. Elizabeth’ten özür dilemiş, ancak yen iddiaların önüne geçememişti. Son olarak hükümet üyelerinin güven oylaması isteyen milletvekillerine şantaj boyutuna varan baskı uyguladığı ve ayrıca eski bakanlardan Nusrat Ghani’nin Müslüman olması nedeniyle görevden alındığı öne sürüldü. Johnson son iddia ile ilgili soruşturma başlattı.

Kaynak: Euronews