fbpx

Ukrayna mahkemesi savaş suçlusu ilk Rus askerini yargıladı

Paylaş

Ukrayna mahkemesi, Moskova’nın işgalinden sonraki ilk savaş suçları davasında bir Rus askerini silahsız bir sivili öldürmekten ömür boyu hapse mahkum etti.

21 yaşındaki tank komutanı Vadim Shishimarin, 62 yaşındaki Oleksandr Shelipov’u vurması emredildikten sonra Chupakhivka köyünde öldürmekten suçlu bulundu.

Geçen hafta Sibirya’daki Irkutsk’tan Shishimarin mahkemeye öldürmek istemediğini ancak kaderine razı olacağını söyledi.

Duruşma sırasında Shishimarin, kurbanın duruşmaya katılan dul eşi Kateryna Shelipova’dan kendisini affetmesini istedi. “Beni affedemeyeceğini biliyorum ama senden af diliyorum” dedi.

Bayan Shelipova, emekli ve iki çocuk dedesi olan kocasının, havaya uçurulan bir Rus tankını görmek için dışarı çıktığını söyledi. Dışarı çıkmanın güvenli olmadığını söyleyerek onunla tartıştığını da sözlerine ekledi. Kocasının ‘İyi olacağım, hemen köşeyi dönünce, sonra görüşürüz’ diye son sözlerini söylediğini ekledi.

Daha sonra, evlerinin dışında silah sesleri duydu ve dışarı çıktığında, 39 yıllık kocasını ölü olarak buldu. Kocası hakkında şunları söyledi: “O benim için her şeydi. O benim koruyucumdu.”

Shishimarin’in savunma avukatı Victor Ovsyanikov, müvekkilinin Rus birliklerinin Ukrayna’yı ilk işgal ettiklerinde karşılaştıkları şiddetli askeri çatışma ve kitlesel kayıplara hazırlıksız olduğunu savundu.

Dünya Rusya’yı işgalden sorumlu tutulması için zorlarken, Ukraynalı savcılar binlerce olası savaş suçunu araştırıyor.

Kaynak: Independent