fbpx

Yunanistan’da Efood işçileri kazanıma rağmen direnişe devam ediyor

Paylaş

2012 yılında Yunanistan’da kurulan ardından 2015 yılında Delivery Hero tarafından satin alınan çevrimiçi gıda dağıtım şirketi Efood çalışanlarının başlattığı direniş 24 Eylül Cuma günü de devam etti.

Şirket, 115 sözleşmeli çalışanına bir mesaj göndererek 30 Eylül’de sözleşmelerinin bittiğini bundan sonra çalışmaya devam etmek istiyorlarsa serbest çalışan olarak devam etmek zorunda olduklarını belirtmişti.

Bu mesajın ardından süreli sözleşmeli çalışan tüm çalışanlar, güvencesizlik anlamına gelen bu zorlamanın tüm çalışanlara yaygınlaştırılacığından endişe duyduklarını belirterek protestolara başladılar. Otel, turizm ve gıda işçilerini temsil eden sendikalar, Efood şirketini çalışanlarına şantaj yapmak ile suçlayan açıklamalar yaptı.

Bunun ardından uygulama kullanıcıları da işçilere destek vererek 17 Eylül Cuma günü sosyal medyadan #cancel_efood gibi hashtagi ile Efood’un uygulamasını cihazlarından kaldırdıklarını ve şirketin işçi haklarına yönelik yaklaşımını protesto etmek için artık hizmeti kullanmayacaklarını belirten tweetler attılar. Kampanya Sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Tüm bu tepkilerin ardından şirket geri adım atarak, 115 teslimat işçisine gönderilen mesajın “yanlış ifadesinden” pişmanlık duyduğunu belirten bir bildiri yayınladı. Yapılan açıklamada “Distribütörler arasında bir güvensizlik ortamı yaratma niyeti yoktu, bunun yerine sözleşmeleri [30 Eylül’de] sona eren işçilere, her iki taraf için de olumlu çalışacak şirketle yeni bir çalışma yöntemi teklif edildi.” dendi.

Teslimat işçileri sendikası, yaşanan gelişmeler üzerine 20 Eylül Pazartesi Günü Selanik’te bir eylem düzenleyerek olayı protesto etti. Eyleme Efood kuryeleri dışında Wolt şirketinde çalışan kuryeler de katıldı. Yapılan eylemde 22 Eylül Çarşamba günü yapılacak greve çağrı yapıldı. Talepleri arasında “Efood aracılığıyla doğrudan işe alım yapılması ve tüm çalışma ve sosyal güvenlik hakları ile tüm sözleşmelerin süresiz olarak yenilenmesi ve belirsiz ve keyfi verimlilik kriterleri ile ‘bonus’ değerlendirme sistemine son verilmesi” yer alıyordu.

Yapılan grevin ardından Efood şirketi geri adım atarak 23 Eylül Perşembe günü açıklama yaparak 2,016 teslimat personelinin belirli süreli sözleşmesini belirsiz süreli sözleşmeye çevirdiğini duyurdu.

Bu açıklama ile tüm taleplerinin karşılanmadığını belirten Panhellenik Gıda ve Turizm İşçileri Federasyonu (POEET), Efood tarafından istihdam edilen yemek ve teslimat işçileri için 24 Eylül Cuma günü 24 saatlik bir grev çağrısında bulundu.

Cuma günü büyük bir katılım ile gerçekleştirilen grevin ardından şirket ile sendikanın tekrar görüşmesi bekleniyor.

Kaynak:

https://www.ekathimerini.com/economy/1168309/efood-is-forced-to-backtrack/

https://www.ekathimerini.com/news/1168511/striking-efood-delivery-workers-take-to-the-streets/

https://www.ekathimerini.com/news/1168101/food-delivery-app-efood-faces-customer-backlash-over-workers-rights/