fbpx

Almanya’da koalisyon arayışları: Die Linke ve FDP küçük ortaklığa aday

Paylaş

Almanya’da seçimlere kısa bir süre kala koalisyon arayışları da hız kazandı. Seçim anketlerinde SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) önde giderken koalisyon ihtimallerinin küçük adaylarından açıklamalar geliyor. Sol Parti bugün koalisyon için ana başlıklarını açıkladı.

FDP’li (Hür Demokrat Parti) milletvekili Frank Schäffler bugün Twitter’a şayet CDU/CSU (Hıristiyan Birlik Partileri) seçimlerde ikinci gelirse, en iyi koalisyonun SPD, CDU/CSU ve FDP koalisyonu olacağını belirtti.

Öte yandan Die Linke (Sol Parti) ise SPD ve Yeşillerle beraber 3’lü bir koalisyon oluşturma hedefinde. Sol Parti’nin anketler ve partilerin tercihleri doğrultusunda sadece SPD ve Yeşiller ile koalisyon kurması gerçekçi duruyor. Ancak Sol Parti’nin NATO’dan çıkılmasını ve Alman ordusunun yurtdışı operasyonlarını tamamen sonlandırılması talepleri koalisyon ihtimalini güçleştiriyor. SPD’nin adayı Olaf Scholz ve Yeşiller’in eş başkanı Robert Habeck yaptıkları açıklamalarda Sol Parti ile bir koalisyonun ancak NATO ve Almanya ordusuyla ilgili hedeflerinden taviz vermeleriyle olacağını söylüyor.

Sol Parti bugün ‘Sofortprogramm’ başlığıyla seçimde koalisyon için en önemli başlıklarını açıkladı. NATO ve Alman Ordusu ile ilgili maddelerin dolaylı olarak programda geçirilmesi ise Sol Parti’nin koalisyon için taviz veriyor olmasına yorumlandı.

Sol Parti’nin bugün açıkladığı programda asgari ücretin saatlik 13 Euro olması, sığınmacılar ile ilgili sınır dışı etme değil kalmalarına yönelik çalışmaların yapılması, çocuklar için çocuk parasının arttırılması, sosyal yardım alanlardan kesilen paraların durdurulması, zenginlerden daha fazla vergi alınması gibi maddeler var.

Alman ordusu ve silah ticareti ile ilgili bölümde kriz bölgelerine silah satışının durdurulması talepler arasında yer alırken ordunun yurt dışı operasyonlarının kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.