fbpx

165 madenci hakları için yerin 1200 metre altında açlık grevinde

Paylaş

Eskişehir’de maaşlarını alamadıkları için kendilerini madene kapatıp açlık grevine başlayan işçilerin açlık grevi üçüncü gününde. Madencilerden biri fenalaşarak hastaneye kaldırılırken işçiler ‘Sesimiz ne zaman duyulacak’ dedi.

Eskişehir’de Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri maaş ve ödenmeyen alacakları için kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başladı. Başlattıkları oturma eylemini 5 gün sürdüren işçilerin Ankara’ya yürüyüş talepleri de engellendi. İşçiler bunun üzerine eylemlerini açlık grevine çevirdi. Madenciler yaptığı açıklamada, mağduriyetlerini anlatarak, maden şirketinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devriyle gelen satışın ardından haklarının ödenmediğini duyurdular.

Bir işçi fenalaştı

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre açlık grevinin üçüncü gününde işçilerden biri fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İşçinin arkadaşları ve grevini sürdürmeye devam eden madenciler çektikleri videoda “Madencilerin sesi ne zaman duyulacak” diye isyan etti: “Bugün çıkartılan beşinci arkadaşımız. Daha kaç arkadaşımız böyle çıkarılacak, madencinin sesi ne zaman duyulacak!”

Sağlık durumları kötüleşiyor

Öte yandan açlık grevinde olan maden işçilerinin sağlık durumlarının giderek kötüleştiği, işçilerin genelinde halsizlik ve ishalin başladığı öğrenildi.

Hakları verilmiyor

TMSF’nin satış sürecinde, hak kaybı uğramayacaklarına dair söz verildiğini belirten işçiler maaşlarının düzenli yatmadığını ve eksik yattığını anlattı. İşçilerin açıklaması şöyle:

“Herkesin burada 10-15 senelik emeği var. Herkesin emeğini TMSF giderseydi, hiç kimse burada durmazdı, kıdem tazminatı alsaydı yani. Mağduriyetimiz büyük. Hepimizin evde çoluğu, çocuğu bekliyor. Okullar açılacak. Hepimiz okul alışverişi yapacağız. Adamlar bize 10- 10,5 bin lira para yatırmışlar. Adamlar asgari ücret bile yatırmamışlar. BES kesmişler, benim iznim bile yok. BES’i de karşı tarafa yatırmamış, iptal ettiremiyorum. Benim evim kira, bir çoğumuzun evi kira. Herkesin çocuğu var okula gidecek. Birçoğumuz gurbetçi… Bizim normalde ayın 7’si ile 10’u arası maaş alıyorduk, adam kafasına göre maaşı 20’sinde, 25’inde, 30’unda yatırıyor. Bir diğer aya sarkıyor. Birinci ayın maaşını üçüncü ayın 5’inde yatırıyor.

Yıldızlar Holding, bu kadar usulsüz iş yapıyor, TMSF denetlemiyor. Neden denetlemiyor? Bize imza atmadan hiçbir yükünü sunmadan, sözleşme yapmadan bizi cezalandırıyor. Aylıklarımızı yarı yarıya veriyor, sigortalarımızı yer üstünden yatırıyor. Yetmiyor, santralde, her yerde çalıştırıyor… Ayın birinden itibaren de hepimizi, 165 işçiyi ücretsiz izne çıkarılmış.”

Kaynak: Siyasi Haber