fbpx

Münih’te ekolojistler Otomobil Fuarı’na karşı eylemlere başladı

Paylaş

Alman polisi Uluslararası Otomobil Fuarı gerekçesiyle “önlem” adı altında ekoloji örgütleri ve üyelerine operasyon düzenleyerek gözaltına aldı. Ekoloji eylemlerinin yasaklanması dahi gündemde.

Almanya’da 5-10 Eylül tarihleri arasında Münih kentinde yapılacak Uluslararası Otomobil Fuarına (IAA) nedeniyle kentte adeta olağanüstü hal ilan edildi. 5 Eylül’de Başbakan Olaf Scholz’un açılışını yapması beklenen fuar öncesinde, ekoloji eylemleri yapan örgüt ve kişilere yönelik polis operasyonları düzenlendi. Basında yer alan bilgilere göre 27 kişi “önlem” iddiasıyla gözaltına alınarak Stadelheim ve Memmingen cezaevlerine konuldu. Gözaltına alınanların bir kısmının hafta sonunda serbest bırakılacağı ifade edilirken, iki kadının 30 gün boyunca cezaevinde kalacağı belirtildi.

Çeşitli ekoloji örgütlerinin, çevre kirliliği ve küresel ısınma konusunda yaptıkları eylemleri yasaklamak isteyen Bavyera eyalet hükümeti, bu türden eylemlerin sert bir şekilde cezalandırılması için de Federal Hükümete çağrıda bulundu. Bavyera, 10 Kasım’da yapılacak Eyalet Adalet Bakanları Konferansında konuyla ilgili bir tasarı sunmayı hedefliyor.

Federal ve eyalet hükümetlerinin hedefinde özellikle karayollarında eylem yapan Letzten Generation (Son Nesil) grubu bulunuyor. Trafiği keserek eylem yapan ekolojistlerin sert bir şekilde cezalandırılması isteniyor. Federal Kriminal Dairesi, geçen yıl “Letzten Generation” tarafından düzenlenen 580 eylemi “suç” olarak değerlendirdi.

60 kadar Anayasa hukukçusu ise sertleştirmelere tepki göstererek, ekoloji eylemlerinin kriminalleştirilmemesi çağrısında bulundu. Destek verenler arasında papaz ve sosyal bilimci Jörg Alt de bulunuyor.

Buna rağmen 4 Eylül’den itibaren ekolojistler Münih’te eylemlere başladılar. Bir grup BMW binası önünde sabah saatlerinde eylem yaptı. Eylemi düzenleyen “Extinction Rebellion/Yokoluş İsyanı” örgütü, Almanya’da 2021’de karbondioksit emisyonlarının yüzde 20’sinin trafiğe çıkan araçlar tarafından atmosfere yayıldığını ve bunun geçen yıl da arttığına dikkat çekti.

Ayrıca son 10 yıl içinde büyük binek araçlar (SUV) sayısının da iki katına çıktığına işaret edildi. “Extinction Rebellion” üyeleri BMW’nin karşısındaki köprüye pankartlar asarak IAA’ya karşı eylemlerine başladılar.

Hafta boyunca değişik ekoloji örgütlerinin Münih’te küresel ısınmaya karşı dikkat çekmek üzere değişik eylemler düzenlemesi bekleniyor. En büyük eylemin ise 8 Eylül Cuma günü gerçekleşmesi planlanıyor. Ayrıca Berlin’de de büyük bir gösterinin yapılması bekleniyor.

Fuar süresi boyunca 4 bin 500 polisin Münih’te görev yapması bekleniyor. 

Kaynak: Evrensel