fbpx

17+ Alevi Kadınlar: Aile bakanı erkek şiddeti ve erkeklerden yana

Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın nafaka tartışmaları üzerine yaptığı açıklamaya tepki gösterene 17+ Alevi Kadınlar “Ülkede boşanmak isteyen kadınlar gün be gün katledilirken, ülke genelinde en az üç kadın katledilirken bakanın dikkatini adil olmayan üstelik hukukta var olmayan “süresiz” olarak addettiği nafakanın olması, görev yerini sorgulatır mahiyette.” dedi.

Açılamada Göktaş’ın göreve geldiği günden itibaren kadına yönelik erkek şiddetini görmezden geldiğine dikkat çekilirken, toplumun yüzde birini dahi temsil etmeyen kadın düşmanı erkeklerin sözde mağduriyetini dert edindiği belirtiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Ankara’da gazeteciler ile yaptığı toplantıda süresiz nafaka uygulamasına yönelik gelen bir soruya “Süresiz nafaka bence adil bir durum değil. Mağdur olan erkeklerimiz varsa onun da yanındayız” yanıtı vermişti.

17+ Alevi Kadınlar’ın yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş göreve geldiği günden itibaren kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele politikasından hiç bahsetmedi. Fakat kadına yönelik erkek şiddetini görmezden gelmesinin yanı sıra, sözde mağduriyet algısı yaratan mağdur erkeklerin beyanlarını sorgusuz sualsiz devraldığını gösterdi.

Bununla da kalmadı hukuki düzenlemeden bihaber olarak özgüvenli cümleler ile süresiz nafakanın adil olmadığını beyan ederken, basın mensuplarından da teyit alma ihtiyacı duydu. Ülkede boşanmak isteyen kadınlar gün be gün katledilirken, ülke genelinde en az üç kadın katledilirken bakanın dikkatini adil olmayan üstelik hukukta var olmayan “süresiz” olarak addettiği nafakanın olması, görev yerini sorgulatır mahiyette.

Hiçbir gün kadın diyememiş bakanın sıklıkla aile vurgusu yaptığı ve aile birliğine yönelik tehditlerle mücadele iradesinden bahsederken asıl koruduğunun erkek şiddeti ve erkekliğin çıkarları olduğunu gizlemeye çalışmıştır. Aileyi koruyarak erkek şiddetinin yaraladığı, sakatladığı, öldürdüğü kadınları dert edinmemiş, toplumun yüzde birini dahi temsil etmeyen kadın düşmanı erkeklerin sözde mağduriyetini dert edinmiş olduğunu ispatlamıştır. Kaldı ki devletin resmi açıklamasına göre 2022 yılında nafaka borcunu ödemeyen erkeklerin yüzde 60 olduğu açıklanmışken, kimin cidden mağdur edildiğini aile bakanı göz ardı ediyor.

Hatırlatmış olalım: Süresiz nafaka yoktur TMK 175. madde yoksulluk Nafakası düzenlenmiştir. Mevzuatı ilgili hukuk biriminden öğrenmesi pek mümkün.

Öte yandan nafaka düzenlemesi ile erkek taraflı olduğunu ilan eden aile bakanı, 6284 sayılı AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN’un uygulamalarına yönelik karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması için çaba göstermeyi planladığını söylerken sorun olarak neyi kastettiğinden bahsetmedi. Anlaşılacağı üzere aile bakanının nafaka düzenlemesine dair yaptığı gerek bilgisizliğini gerek partisinin kadın düşmanı politikalarını benimseyen açıklamasından sonra 6284 sayılı Kanun kapsamında öncelediği hususun yasanın kolluk ve yargı tarafından etkin uygulanmaması ve bunun sonuçları olmayacağı açık.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın farkında olmaktan imtina ettiği husus ise, kadın hareketinin mücadele sonucu kazandığı haklardan asla vazgeçmeyeceğidir.

Haklarımız bizim, kazanımlarımız bizim!

Vazgeçmeyeceğiz!

17+ Alevi Kadınlar