fbpx

Almanya’da asgari ücret tartışması

Paylaş

Almanya’da asgari ücrete dair açıklanan yetersiz zam, sendika ve sosyal örgütlerin tepkisini çekti. Belirlenen oranın asgari ücretli işçilerin yoksullaşmasına yol açacağına dikkat çekildi.

Almanya’da sendikalar, sosyal örgütler ve Yeşiller Partisi, asgari ücretin hissedilebilir düzeyde artırılmasını talep etti. Örgütler, hayat pahalılığı karşısında yetkili komisyonun açıkladığı asgari ücret zam oranına tepki gösterdi.

Birleşik Hizmet Sendikasının (Ver.di) eski genel başkanı ve Yeşiller Milletvekili Frank Bsirske, asgari ücretin genel olarak ortalama maaşın güzde 60’ı kadar olması gerektiğini söyledi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkanı Yasmin Fahimi ise asgari ücrette genel bir yeni yapılanma çağrısında bulundu. Sosyal Birlik (VdK) Başkanı Verena Bentele ise kısa bir süre önce yetkili komisyon tarafından açıklanan zam oranını “Asgari ücretle çalışanların yüzüne atılan bir tokat” olarak değerlendirdi.

Komisyon halihazırda brüt 12 avro olan saatlik asgari ücretin önce 12,41 avroya, 2024’ün başında ise 12,82 avroya çıkarılmasına karar vermişti.

Bsirske “Asgari ücretteki temel motif, çalışmanın insanları yoksullaştırmaması gerektiğiydi. Komisyon tarafından kararlaştırılan mini artışlar ise tam da yoksullaşmaya yol açıyor. Sonuç, 2015 yılında saat başına brüt 8,50 avro olarak belirlenen asgari ücretin uygulanmaya başlanmasından önceki döneme geri dönüş oldu” dedi.

DGB Başkanı Fahimi, AB ülkelerindeki asgari ücretlerin ortalama ücretin yüzde 60 olması gerektiğini belirten AB Asgari Ücret Direktifine atıfta bulunarak yapılan “mini zamma” karşı çıktı. Fahimi, “Gelecek yıl için ortalama gelir seviyesi henüz belirlenmemiş olsa da asgari ücretin 2024 yılında 14,12 avro olması gerekiyor” dedi. DGB Başkanı, komisyon tarafından belirlenen asgari ücretin gerekenin çok altında olduğunun ifade etti.

Temmuz ayındaki geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,2’lik fiyat artış oranı göz önüne alındığında, düşük gelirli çalışanlarda yoksulluk arttı. Bu nedenle, asgari ücretle çalışan pek çok kişi “Vatandaşlık Parası” (Bürgergeld) başvurusunda bulunmak zorunda kalıyor.

SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, AB gerekliliklerine atıfta bulunarak, Komisyonun kararına rağmen asgari ücretin 13,50 ila 14 avroya yükseltilmesi ihtimalini öne sürmüştü. Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger ise aynı gün yapılan açıklamalara tepki göstererek asgari ücret üzerinden seçim kampanyası yürütülmesine karşı uyarıda bulundu. “Asgari ücreti artırma popülizmi sadece daha yüksek enflasyona yol açar” diyen Dulger, fiyat artışlarının ücret artışlarından daha yüksek olduğunu söyledi. 

Kaynak: Evrensel