Federal İstatistik Dairesi’nin 2021 yılı verilerine göre İsviçre’nin nüfusu 8 milyon 698 bin. Ülkedeki toplam nüfusun %26’sı, vatandaş olmayan göçmenlerden oluşuyor. Verilere göre, 15 yaşın üzerindeki daimi ikamet eden göçmen nüfusun oranı %39 oldu. Bu oranın %31’ini birinci, %8’ini ikinci kuşak oluşturuyor.
İsviçre Avrupa’nın bazı önemli kültürlerinin kavşak yerinde yer alır. Bu kültürler ülkenin dillerini ve kültürü önemli ölçüde etkilemiştir. İsviçre’nin dört resmî dili vardır: kuzeyde ve Orta İsviçre’de Almanca(64%); batıda Fransızca (20.4%); güneyde İtalyanca (6.5%); ve güneydoğuda Graubünden kantonunda küçük bir azınlık tarafından konuşulan Romanş (< 1%).
Federal hükümet dört resmî dili de kullanmak zorundadır. Federal Meclis’te bu dört dilde simültane tercüme yapılmaktadır. İsviçre’de konuşulan Almanca diyalekt grubuna genel olarak İsviçre Almancası denir, ancak yazılı iletişimde ve radyo-televizyon yayımcılığında standart Yüksek Almanca kullanılır. Benzer şekilde İsviçre’nin diğer bölgelerinde de İsviçre Fransızcası ve Tessin diyalekti kullanılır.
Ayrıca resmî diller (Almanca, Fransızca ve İtalyanca) diğer dillerden İsviçre dışında anlaşılmayan bazı terimleri (Fransızca’dan geçen Almanca Billette ) ve diğer dillerdekine benzer kelime kullanımlarını (İtalyanca azione, eylem anlamında değil Almanca Aktion gibi indirim anlamında kullanılır) ödünç almıştır. Her İsviçrelinin okulda kendi anadilinden başka İsviçre’nin resmî dillerinden birini öğrenmesi zorunludur. Bu nedenle İsviçrelilerin çoğu en azından iki dil bilmektedir.
İsviçre’de bölgelere göre konuşulan diller
İsviçre’nin dört resmi dili bulunuyor. Bunlar Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Rätoromanisch (Romanşça) dilleridir.
Almanca
Almanca ülkenin kuzey, doğu ve orta kesimlerinde konuşulur. Nüfusun %63’ü tarafından konusulan Almanca İsviçre’nin birinci dilidir. Ancak bölgelere göre farkliliklar gösteren Almanca, Isvicre Almancasi’dir.
Isvicre Almancasi bölgelere göre bir dizi farklı lehçeye sahiptir. Örnegin aynı sözcüklerin Zürich, Bern veya Basel’de farklı kullanılabiliyor.
Standart Almanca konuşmaya alışkın olanlar icin bu dilleri anlamak oldukça zor olabilir. Ancak resmi yazışmalar, okul egitimi, kitaplar ve gazeteler icin standart Almanca kullanılır.
Fransızca
Fransızca, İsviçre’deki en popüler ikinci dildir. Çoğunlukla batı İsviçre’de konuşulurken, Cenevre, Vaud, Neuchâtel ve Jura kantonlarını kapsar.
Almancanin aksine, İsviçre’de konuşulan Fransızca ile Fransa’da konuşulan Fransızca arasında çok az fark vardır.
İtalyanca
İtalyanca, Tessin Kantonu’nda ve Graubünden Kantonu’nun güney kesiminde konuşulan dildir. İsviçre’nin bu kısımları, İsviçre ve İtalyan kültürünün eşsiz bir karışımına sahiptir.
Lombard olarak da bilinen İsviçre İtalyancası yaklaşık 350 bin kişi tarafından konuşulmaktadır.
Buradaki İtalyanca, Almanca ve Fransızca’dan da etkilenir. Standart İtalyanca konuşanlar için bazı farklılıklar kafa karıştırıabilir.
Rätoromanisch (Romanşça)
Graubünden Kantonu’nda konuşulan Rätoromanisch dili İsviçre’de sadece 37 bin kişi tarafından kullanılıyor. İsviçre’de en az konuşulan dildir.
İtalyanca ve Fransızca gibi, Rätoromanisch de bir Romalı dilidir. MÖ 15’te Romalılar Rhaetia eyaletini fethettiklerinde, dilleri yerli halk tarafından konuşulan dilden etkilenmiş. Bu dilin 21. yüzyıla kadar hayatta kalmış olması oldukça etkileyici denebilir. Bu dilin farklı lehçeleri olsa da, günümüzde kullanılan dili oluşturmak için bir konsensüs oluşturulmuş.
Kaynak: Haber Podium