fbpx

İtalya, STK’ların mültecileri denizden kurtarma operasyonları için yeni kurallar getiriyor

Paylaş

İtalya, Akdeniz’de göçmenlerin kurtarılmasında görev alan STK’lar için zorunlu davranış kuralları getirmeyi planlıyor. İnsani yardım grupları bu uygulamanın denizde hayat kurtarmalarını engelleyeceği uyarısında bulunuyor.

İtalyan hükümeti, bu yıl 90,000’den fazla insanın ülke limanlarına ulaşmasına neden olan düzensiz göçü durdurma gündemini sürdürüyor.

Hafta sonunda İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, yardım gemilerini, denizde daha fazla insan almayı beklemeden ya da göçmenleri daha büyük gemilere aktarmadan, kurtarılan göçmenleri derhal limana teslim etmeye zorlayacak yeni yasalar getirileceğini doğruladı.

Piantedosi basına verdiği demeçte, hükümetin ‘Akış Kararnamesi’ olarak adlandırılan düzenlemeyi yıl sonuna kadar yürürlüğe koymayı hedeflediğini söyledi. İtalya’da 2017 yılında özel kurtarma tekneleri için uygulamaya konulan daha önceki gönüllü davranış kurallarının aksine, yeni kurallar kanunla güvence altına alınacak.

‘Uluslararası sözleşmelerle uyumlu’
Piantedosi, hükümlerin temel amacının kurtarma çalışmaları yürüten gemiler ile “insan tacirleriyle işbirliği içinde sistematik olarak insan arayanlar” arasında net bir ayrım yapmak olduğunu söyledi.

Piantedosi, “Bazı sivil toplum kuruluşlarının davranışları genellikle gerçek kurtarma faaliyetlerinden ziyade Libya ve diğer ülkelerden yola çıkan göçmenleri İtalya’ya getirmek için organize bir kampanya yürütmeye yönelik gibi görünüyor” dedi.

Piantedosi, göçmenlerin derhal karaya çıkarılması kuralının, bir kurtarmanın ancak insanlar güvenli bir yere getirildiğinde tamamlanacağını belirten uluslararası sözleşmelerle uyumlu olduğunu söyledi. Ayrıca göçmenlerin ihtiyaç duydukları bakımı gecikmeden almalarını sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.

Bakan, bir kurtarmanın ardından güvenli bir yer talep etmek için bekleyen STK’ların İtalyan limanlarına girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Kuralları ihlal ederek İtalyan sularına girmeye devam ederlerse para cezasına çarptırılabilir ve hatta gemilerine el konulabilir.

Kurtarma STK’sından uyarı
Bu duyuru, küçük kurtarma teknesi Rise Above şu anda Akdeniz’de bulunan Alman STK Mission Lifeline’ın hızlı bir şekilde yanıt vermesine neden oldu.

Rise Above 16 Aralık Cuma günü denizde zor durumda olan 63 kişiyi alarak derhal yakınlarda bulunan daha büyük bir insani yardım teknesi olan Sea-Eye 4’e transfer etti. Ertesi gün Rise Above, tamamı Suriye kökenli 27 kişilik bir başka grubu lastik bir bottan kurtardı. Derhal güvenli bir liman talebinde bulunmuş ve 27 kişinin tamamının Calabria’nın Gioia Tauro limanında karaya çıkarılmasına kısa sürede izin verilmiştir.

Ancak, özellikle bir limana giriş izni verilmesinde normalde yaşanan uzun gecikmeler ışığında hoş bir sürpriz olan bu izin, daha sonra yaşanacakların uğursuz bir işareti haline geldi.

Artık açıkça görüldüğü üzere, yeni kurallar uyarınca Rise Above’un kurtarılan göçmenleri Sea-Eye’a aktarma eylemleri STK’yı yaptırım riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Gelecekte, her kurtarmadan sonra limana dönmekten başka çaresi kalmayacak ve bu da değerli kaynaklarına mal olacak.

Mission Lifeline’dan Hermine Poschmann, “Her küçük kurtarmadan sonra görevlerimizin kesintiye uğraması ve derhal kıyıya dönmemiz, kaçınılmaz olarak önemli ölçüde daha yüksek yakıt maliyetlerine ve çok fazla zaman kaybına neden olacaktır” uyarısında bulundu.

STK’ya göre kararname taslağı, Avrupa Birliği tarafından kısa bir süre önce sunulan ve amacının denizde sivil kurtarmayı engellemek olduğunu iddia ettiği bir eylem planına da uyuyor.

Mission Lifeline yönetim kurulu üyesi Axel Steier ise şunları ekledi: “Uluslararası Deniz Hukukuna uyma yükümlülüğünün tamamen baltalanması riski var.”

Kaynak: Infoimmigrants

Çeviri: Gaste Avrupa/Deniz Kantar