fbpx

Berlin Mülteci İdaresi’ne büyük operasyon: Özel güvenlikten mültecilere şantaj ve şiddet

© Alexander Fröhlich

Paylaş

Berlin Mülteci İdaresi (LAF) Mülteci Kabul Merkezi’ne bu sabah saat 10’da büyük bir operasyon düzenlendi. Operasyonun hedefinde yerleşkedeki üstlenici özel güvenlik firması var. Firmaya dönük suç iddiaları arasında şantaj, şiddet ve kayıtsız çalışma bulunuyor. Daha önce yaşanan olaylar sebebiyle güvenlik şirketinden ayrılan bir kaç eski çalışanın ihbarıyla yapılan operasyon mültecilerin ilk kabul edildiği ve geçici olarak kaldıkları yerleşkeye yapıldı. Güvenlik şirketinin şiddet iddiaları sebebiyle 2021 yılında uyarıldığı da belirtildi.

210 memur 80 araçla büyük operasyon

Tagesspiegel’de yer alan habere göre Berlin’in Reinickendorf ilçesinde bulunan Berlin’e bağlı Mülteci İdaresi’nin (Landesamt für Flüchtlingsangelegenheiten) ilk kabul ve kayıt yerleşkesinde (Ankunftszentrum) vergi dairesi ve polis tarafından büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyona maliyeden 160 memur 80 araçla katılırken 50 polis de operasyona destek verdi.

Operasyonun arka planında ise güvenlik firmasına yönelik ağır suçlamalar var. Güvenlik firmasına bağlı çalışanların mültecileri ikrah ettiği, şiddet uyguladığı, şantaj yaptığı iddia edilirken, bir diğer iddia ise güvenlik personelinin mültecilere düzenli olarak yatak ve randevu sattığı yönünde. Bazı durumlarda ise göçmenler para veya değerli eşya karşılığında konaklama imkanı bulurken, bu iddiaların ise eski çalışanların ve olaylara dayanamayarak istifa eden çalışanların ihbarı olduğu belirtildi.

Güvenlik görevlilerinin daha önceki haftalarda da mültecilere saldırdığı hatta 2021’de bununla ilgili idare tarafından uyarıldığı belirtildi.

96 özel güvenlik görevlisinin oturum izinleri kontrol edildi

Çalışanların oturum izinleri ve çalışma izinleri kontrol edilirken, isimleri firmanın iş kontratlarıyla karşılaştırılarak kağıtsız çalışan olup olmadığı anlaşılacak.

Berlin’e mülteci akını

2022’nin Ekim ayından beri Berlin ve Almanya’ya doğru gerçekleşen mülteci akımıyla birlikte eyaletteki kurumlar büyük bir iş yükünün altına girdi. Barınma merkezlerinde yer kalmadığı için yeni barınma merkezleri açılırken bazı oteller de mülteciler için barınma merkezine dönüştürüldü.

2022’de başvuru yapan 97.044 kişinin 85.469 bini Ukrayna’lılardan oluşurken, 10.759 kişi diğer ülkelerden geldi. 816 kişi ise özel alım programıyla kayıt oldu.

Berlin’e 2015’ten itibaren Şubat 2016’ya kadar toplamda 72.000 kişi kabul edilmişti.