Bilim insanları bir saat boyunca ölü olan domuzların kan akışını ve hücre işlevini normale döndürdü.
Bilim adamları çığır açan bir deneyde, bir saattir ölü olan domuzların vücutlarındaki kan akışını ve hücre fonksiyonunu normalleştirdiğini açıkladılar. Bu gelişmenin ardından bilim dünyasında ‘ölüm’ tanımının güncellenmesi gerekebileceğini düşünen araştırmacılar bile oldu.
Ölü hücrelerin yenilenebileceğinin keşfi, insanlarda gelecekte bir dizi tıbbi kullanıma sahip olacak yeni teknikler ve ilaçlar için umutları artırdı. Bunlardan en acil olanı, organların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilmesidir. Bu şekilde, dünya çapında nakil ihtiyacı olan insanlar için bir umut olabilir.
Deney sırasında tüm görünüşte ölü domuzlar, ani baş hareketleri yapmak için kaydedildi. Bu durum yapılan işlemin etiği konusunda tartışmalara yol açabilir.
ABD merkezli ekip, 2019’da domuzların beyinlerindeki hücre fonksiyonlarını kafaları kesildikten saatler sonra eski haline getirmeyi başardıklarında bilim camiasını ilk kez hayrete düşürdü.
Nature dergisinde yayınlanan en son araştırma için ekip bu tekniği tüm vücuda uyguladı.
Anestezi altındaki domuzlar kalp krizi geçirmeye teşvik edildi ve tıbbi olarak öldü. Vücutlarındaki tüm kan akışı durmuştur.
Bu, vücudun oksijensiz hücrelerini oksijenden yoksun bıraktığından, memelilerdeki hücreler hemen ölmeye başlar.
Domuzlar bu şekilde bir saat ölü bırakıldı.
Bilim adamları daha sonra vücutlara domuzların kendi kanını içeren bir sıvının yanı sıra sentetik bir hemoglobin formu (kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein) pompaladılar. Bunlara ek olarak hücreleri koruyan ve kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar verildi.
Kan yeniden dolaşmaya başladı ve deneyden altı saat sonra kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlar da dahil olmak üzere birçok hücre çalışmaya başladı.
Çalışmanın kıdemli yazarı ve Yale Üniversitesi araştırmacısı Nenad Sestan gazetecilere şunları söyledi:
“Bu hücrelerin, olması gerekenden saatler sonra çalıştıklarını bulduk. Bu bize hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini gösteriyor.”
Yale’den ortak yazar David Andrijeviç AFP’ye, ekibin tekniğin “organları kurtarmak için kullanılabileceğini” umduğunu söyledi.
Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden Anders Sandberg, “Hareket için daha fazla tıbbi alan yaratabilir ve bir şeyleri düzeltmek için dolaşımın olmadığı durumlarda yeni ameliyat biçimlerine olanak sağlayabilir” dedi. söz konusu.
Tekniğin potansiyel olarak insanları diriltmek için de kullanılabileceği konuşuluyor.
Bununla birlikte, NYU Grossman Tıp Okulu’nda biyo-etik uzmanı olan Brendan Parent, bu tarz bir yöntemin en fazla hastaları ancak yaşam desteği olmadan yaşayamayacakları bir noktaya geri getirebileceğini belirtiyor.
Bu tür bir durumda beyin fonksiyonlarının kurtarılmaması halinde yaşam devam etse bile bitkisel hayat şeklinde olabileceği düşünülüyor.
NYU Grossman Tıp Okulu’ndan Sam Parnia ise ölümün siyah beyaz olmadığını ifade ederek “Ölüm olduktan sonra saatlerce tedavi edilebilir ve geri döndürülebilir bir biyolojik süreç. Bu deney bize böyle olduğunu gösterdi.” dedi.
İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversitesi’nde etik üzerine odaklanan bir filozof olan Benjamin Curtis, ölümün tanımının güncellenmesi gerekebileceğini çünkü bu terimin ‘geri döndürülemezlik’ kavramına bağlı olduğunu söyledi ve ekledi:
“Bu araştırma, geri döndürülemez olduğunu düşündüğümüz birçok sürecin aslında geri döndürülemez olmadığını gösteriyor ve bu nedenle, ölümün mevcut tıbbi tanımına göre, bir kişi, bedensel işlevleri durduktan birkaç saat sonrasına kadar gerçekten ölü olmayabilir. Yani yeni bir tanıma göre şu anda morglarda yatan ve henüz ‘ölmemiş’ cesetler olabilir.”
Yale etik uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Stephen Latham, deney sırasında domuzların hemen hemen hepsinin baş ve boyunlarıyla güçlü hareketler yaptığını söyleyerek “Durum, o sırada odadaki insanlar için oldukça şaşırtıcıydı” dedi.
Harekete neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte, hiçbir noktada domuzların beyinlerinde herhangi bir elektriksel aktivite kaydedilmediğini ve bunun ölümden sonra asla bilinç kazanmadıklarını gösterdiğini vurguladı.
Ancak hareket anında beyin aktivitesini ölçen EEG makinesinde “küçük sıçramalar” yaşandığı aktarıldı.
Latham bunun muhtemelen başın kaymasının EEG kaydını etkilemesi olduğunu düşünüyor.
Ancak Curtis, gerçekleşen hareketin “önemli bir endişe” oluşturduğunu söyledi çünkü varolan en son sinirbilim araştırmaları “beyindeki elektriksel aktivite ölçülemediğinde bile bilinçli deneyimin devam edebileceğini” gösteriyor.
Dolayısıyla, bu tekniğin aslında söz konusu domuzların acı çekmesine neden olması ve üzerinde kullanılması halinde insanların acı çekmesine neden olması mümkün.
Bilim insanları konuya ilişkin araştırmaların hızla devam edeceğini duyurdu.
Kaynak : Euronews