fbpx

Türkiye, Kürt gazetecileri sırayla tutukluyor

Paylaş

Kürt gazeteciler, Türkiye’deki son tutuklama dalgasının hepsi parmaklıklar ardına gelene kadar durmayacağından korkarak bugün acil uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

İtiraz, ülke genelinde en az 21 kişinin Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı editör ve gazetecilerin evlerine yapılan baskınların ardından geldi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altun, Jin News direktörü Safiye Alagas ve editörü Gülşen Küçük ile birlikte Çarşamba günkü baskında tutuldu.

Gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geçiken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Ungur, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel ile birlikte Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve Mehmet Yalçın gözaltına alındı.

Tutuklananların birçoğu Sterk TV ve Medya Haber’in televizyon programlarında da yer alıyor. Türk devletinin şiddetli baskısına maruz kalan gazeteciler sıranın kendilerinin olacağından korkuyor.

Bir MA gazetecisi, isminin açıklanmaması koşuluyla Morning Star’a verdiği demeçte, “Aldıkları tüm insanlar TV şovlarına ev sahipliği yapıyordu ve kurumlarımızdan sorumlu kişilerdi” dedi.

“Gerçek basın komitesi için yeni bir [tutuklama turu] bekliyoruz ve sonra onlar bizim için, gazeteciler için gelecekler” dediler.

“Bunu neden yapıyorlar anlamıyorum. Herkesi alana kadar bu operasyon devam edecek” dedi.

ABD’nin çıkarlarına düşman ülkelerde rejim değişikliğini destekleyen New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yılın sonunda Türkiye’de sadece 19 gazetecinin hapse atıldığını söylüyor.

Ancak DFG’ye göre, o sırada en az 65 gazeteci parmaklıklar ardındaydı, ikisi öldü, 55’i yaralandı ve gerçek rakamın daha yüksek olması muhtemel.

Tutarsızlığın nedeni, hapsedilenlerin çoğunun medya çalışanı değil de terörist olduğu iddia edildiğinden, resmi kurumların Kürt gazetecileri toplamlara dahil etmeyi reddetmesindendir.

Bu haftaki tutuklamalar, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde ve Türkiye’nin kuzey Suriye’ye yönelik yakın bir işgale hazırlanırken muhalefeti susturmak için yeni bir hamle olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hazırladığı medya yasaları, halihazırda neredeyse hiçbir anlam ifade etmeyen basın özgürlüğünü daha da kısıtlamayı amaçlıyor.

Yeni yasaya göre, kamuoyunu yanıltan “dezenformasyon” yaydıkları düşünülen – muhtemelen hükümeti eleştirmek anlamına gelebilir – üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.

İngiltere Ulusal Gazeteciler Sendikası gazetecilerin hedef alınmasını kınadı ve Türkiye’yi son baskınlarda tutulanları serbest bırakmaya çağırdı.

Bu hafta başlarında gözaltından serbest bırakılan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Morning Star’a devletin gazetecilik faaliyetlerini suç saydığını söyledi.

Hükümeti, derinleşen ekonomik krizden uzaklaşmak ve gerçeği susturmak için “savaş yöntemlerine başvurmakla” suçladı.

“Karşı çıkanlara da baskı ve şiddet uyguluyor. Son iki haftada muhalif gençlere, demokrat siyasetçilere ve kadın hakları savunucularına karşı geniş çaplı operasyonlar gerçekleştirdi” dedi.

“Ne yazık ki hükümet bu çıkmazdan çıkmak için tüm muhalefet gruplarını hedef alıyor” dedi.

Kaynak: Morning Star

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi