Kayyım Gürsel Tekin, polis ablukasına alınıp biber gazına boğulan CHP İl Başkanlığı önünde kameralar karşısına geçti. Kendisine tepki gösteren CHP’lileri partili olmamakla suçladı.
CHP İstanbul 38. Olağan İl Kongresi’nin iptal edilmesinin ardından, Gürsel Tekin başkanlığındaki heyetin CHP İl Başkanlığına kayyım olarak atanması üzerine polis ablukasının devam ettiği bina önünde yurttaşların nöbeti de sürüyor. Kayyım Gürsel Tekin İl Başkanlığına doğru yola çıkarken polis vekillere ve yurttaşlara biber gazı sıktı. Tekin, saat 13.15 civarında mibibüsüyle İl Başkanlığı önüne geldi. Yurttaşlar “Gürsel defol git”, “Kayyım Gürsel’i istemiyoruz”, “Gürsel şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Gürsel baksana, kaç para aldın saysana” sloganları attı. Kendisine tepki gösteren CHP’lileri partili olmamakla suçlayan ve “Kayyım değiliz” diyen Tekin, açıklaması sonrası binaya girmedi.
Yuhalamalar eşliğinde konuşan Gürsel Tekin, “Ben ve heyetteki arkadaşlarımız bugüne kadar yaşanan bu sorunun hiçbir parçasında yokuz. Kongrede delege olmayan bir Gürsel Tekin olarak karşılıklı birbirlerine ağır söz söyleyen arkadaşlarımı uyardım. Yapmayın dedim. Ne yazık ki taraflar arasında bir buçuk yıldır süren sorun mahkeme koridorlarına düştü. Mahkeme karar aldı. Şikayet edenler CHP’liler, taraflar CHP’liler, bizi öneren arkadaşlarımız CHP’liler. Biz kayyım falan değiliz. Kayyım Esenyurt’ta, kayyım Şişli’de. Görevimiz haksızlığı bir an önce bertaraf etmektir” dedi.
Tekin’e yoğun tepki gösteren yurttaşlardan biri şemsiye ile kendisine vurmaya çalıştı. Tekin “Sorun değil isterse kurşun atsınlar, hiçbir şey bizi engelleyemez” dedi. Basının “Partililerin yoğun tepkisi var, neye bağlıyorsunuz” sorusuna ise “Partililer değildir kardeşim. CHP’lilerin bana tepkisi olmaz. Kimlerin olduğunu, hepsini biliyorum, hiç merak etmesinler” yanıtını verdi.
Tekin, “Biz kayyım değiliz. Arkadaşlarımızın bu heyecanını Esenyurt’ta, Şişli’de kayyım gelirken görmek isterdim. Ama belli ki güçleri bize yetiyormuş” dedi. Tekin, “İl Başkanlığına girecek misiniz” sorusuna “Tabii ki, orası bizim baba ocağımız” yanıtını verdi ancak açıklaması sonrası binaya girmedi.
Ters kelepçeli gözaltı
Üniversite öğrencilerinin de aralarında bulunduğu yurttaşlar, sabah saatlerinde “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Kayyım gidicek, biz kalacağız” sloganlarıyla Seyrantepe metro durağından il başkanlığı binasına kadar yürüdü.
Ablukaya alınan bina önünde sloganlarla tepkilerini gösteren yurttaşlar barikatın açılmasını istedi. Polis barikatı açmayınca yurttaşlar barikat yüklendi. Barikat aşılırken polis yurttaşlara biber gazı sıktı. Bazı yurttaşlar gazdan etkilenirken barikat tekrar kapatıldı ve polis ablukayı genişletti. Yurttaşların beklediği alan da ablukaya alındı. İlk belirlemelere göre en az 10 kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı ancak sayı henüz netleşmedi.
Öte yandan nöbet tutanlar arasında yer alan avukat Muhammed Mesut Yıldız da sabah saatlerinde sosyal medya hesabından gözaltına alındığını duyurdu.
Yurttaşlar müdahaleye rağmen polisin ablukasını genişletmesine tepki göstererek sloganlarla bekleyişini sürdürdü.
Kayyım yola çıktı
Kayyım Gürsel Tekin saat 12.15 civarında yola çıktı. Tekin, “Yoldayım, CHP İstanbul İl binasına gidiyorum” dedi. CHP’li yöneticiler ve vekiller, il binası önünde sandalyelere oturarak Tekin’i bekledi.
Vekillere gaz sıkıldı, polis kapıya dayandı
CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında milletvekillerine de biber gazı sıkıldı. Polis, CHP’li yönetici ve milletvekillerinin bulunduğu alana doğru ilerledi ve il binasının kapısına dayandı.
Gürsel Tekin’in binaya doğru yola çıktığını öğrenen yurttaşlar, “Gürsel satılmış” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.
Özgür Çelik: Vali’ye ulaşamıyoruz
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Vali Davut Gül’e ulaşamadıklarını açıkladı. Çelik, polislerin parti binası alanına girmesine tepki göstererek; “İstanbul Valisi’ne ulaşamıyoruz. Ne telefonlarımızı açıyor, ne dönüş yapıyor. Bu esnada polis ablukası daha da daralarak parti binamızın bahçesine kadar ilerledi. Bu durum sürekli gerginlik ve sürtüşmelere yol açıyor. Üstelik partimizin bulunduğu sitede yaşayan yaklaşık 3 bin insanın da kendi konutlarına erişmeleri de engelleniyor. Dün geceden beri sürekli gerilime yol açan bu ablukanın kimseye bir faydası yok. Türkiye’nin birinci partisinin etrafını çevirmenin, parti üyelerimizin kendi parti binasına girmesini engellemenin hiçbir izahı yok. Bir an önce bu hukuksuz ve art niyetli kuşatmadan vazgeçilmelidir. Eninde sonunda yenilmeye mahkum bu zorbalık son bulmalıdır” dedi.
Kaynak: Evrensel



