fbpx

Sahra Wagenknecht’ten AP’de yeni grup kurma sinyali

Paylaş

Almanya’nın yeni partisi Sahra Wagenknecht İttifakı’nın (BSW) haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra meclisteki en büyük sol grup olacağı tahmin ediliyor. Partinin lideri Sahra Wagenknecht, 20 Şubat salı günü yaptığı açıklamada, AP’de yeni bir grup oluşturma sinyali verdi.

Son tahminler, BSW’nin yedi sandalye kazanma yolunda olduğunu ve partiyi, Wagenknecht ve müttefiklerinin geçen ekim ayında istifa ettiği Alman Die Linke (Sol Parti) de dahil olmak üzere diğer sol partilerin önüne geçirdiğini gösteriyor.

Wagenknecht, seçimlere dört ay kala, yeni bir parlamento grubu oluşturmak istediğini ima ederken, partisinin benzer düşünen Avrupa sol partileriyle görüşmelerde bulunduğunu ilk kez açıkladı.

Wagenknecht, gazetecilere verdiği demeçte, Euractiv’in AP’de Yeşiller’in solundaki tüm AB güçlerini tek bir grupta birleştirecek olan Sol grubuna katılıp katılmayacağı sorulduğunda, “Görüşmeler ve değerlendirmeler gerçekten yapılıyor,” dedi. 

BSW lideri, “Avrupa Parlamentosu’nda yeni bir grup oluşturup oluşturmayacağımızı veya sonunda bir tür birleşme olup olmayacağını görmemiz gerekecek,” dedi fakat ‘Avrupa Parlamentosu’nda bir grup oluşturmak için gerekliliklerin çok yüksek olduğunu’ kabul etti.

AP’de yeni bir grup kurmak için en az yedi AB ülkesini temsil eden en az 23 milletvekili gerekiyor.

Wagenknecht, potansiyel Avrupalı müttefiklerle ilgili olarak, Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise) ve İskandinav solu ile temasta olduklarını söyledi. Danimarka ve İsveç solundan kaynaklar ise, yeni bir grup kurma konusunda herhangi bir görüşme yapıldığını veya gelecekte BSW ile herhangi bir görüşmenin planlandığını doğrulamadılar.

Wagenknecht ayrıca AP’deki mevcut Sol grubun seçimlerin ardından devam edip edemeyeceğine dair tahmin yürütmeyeceğini de sözlerine ekledi. BSW’nin Sol’a katılması durumunda, grup 44 milletvekiline çıkacak ve seçimlerden 48 milletvekili ile çıkması beklenen Yeşiller’e yaklaşacak. 

Wagenknecht, eski partisi Die Linke ile birlikte AP’deki Sol gruba katılmak için kapıyı açık bırakmasına rağmen, örneğin göç gibi başlıklarda bu grubun bazı üyeleriyle aynı fikirde olmadığını açıkça belirtti.

Die Linke’nin sözcüsü Euractiv’e verdiği demeçte, BSW’nin ne Avrupa Parlamentosu’nda temsil edildiğine ne de Sol gruba dahil olma isteğini kaydettiğine işaret ederek, “BSW ile Avrupa parlamentosu işbirliği sorunu şu anda Die Linke’nin ilgisinde değil,” dedi.

Sözcü, Wagenknecht’in açıklamalarının, ‘gerçek içerikten ziyade seçim kampanyası sloganları’ olduğunu da öne sürdü.

Kaynak: Harici