fbpx

İsviçre ‘yasal kokain’ projesini tartışıyor

Paylaş

İsviçre’de giderek yaygınlaşan kokain kullanımını kontrol altına almak için yasakların ötesine radikal bir öneri tartışılıyor. Bern parlamentosu, kokain kullanımının yasal hale getirilmesi için pilot bir projeyi gündemine aldı.

Avrupa’da kokain kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden İsviçre, topyekûn yasakların başarısız olduğu gerekçesiyle ortaya atılan “yasal kokain” projesini tartışıyor. İsviçre’nin başkenti Bern’de, kokainin eğlence amaçlı satışının yasal hale getirilmesi yönünde bir pilot projenin uygulanması için çalışmalar başladı. Öneri çerçevesinde, Bern’deki eğitim, sosyal işler ve spor direktörlüğü “kokain deneyi” için bir rapor hazırlamaya başladı. Radikal öneri hayata geçirilmesi halinde, dünyada bir ilk olacak.

Bern parlamentosunun desteklediği önerinin yasalaşması için kokainin eğlence amaçlı kullanımını yasaklayan yasanın geri çekilmesi gerekiyor. Kent belediyesindeki muhalefeti de aşması gereken ‘pilot kokain projesi’, uzmanları bölmüş durumda. Destekçileri ise uyuşturucu ile mücadelede geleneksel yasaklama politikalarının başarısız olduğunu, bu sayede uyuşturucu kaçakçılığının kontrol altına alınabileceğini savunuyor.

‘SADECE YASAKLAMAKTAN DAHA FAYDALI OLABİLİR’

Bern’de tartışılan öneriyi ortaya atan Alternatif Sol Parti’den Eva Chen, tekliflerini şu sözlerle savundu: “Uyuşturucu ile mücadele başarısız oldu ve yeni fikirlere bakmalıyız. Kontrol ve yasal hale getirme, sadece yasaklamaktan daha iyi sonuç verebilir.”

‘KALİTE KONTROLÜ YAPILACAK, YASADIŞI TİCARETİ ENGELLENECEK’

Bern parlamentosunun üyesi de olan Chen, bir pilot projenin tam olarak nasıl uygulanacağının, kokainin nereden alınıp nerelerde nasıl satılacağının henüz belli olmadığını belirterek, “Potansiyel bir yasanın henüz çok uzağındayız ama yeni yaklaşımları incelemeliyiz. Bilimsel olarak incelenen bir pilot denemenin çağrısını yapmamızın sebebi de bu” diye konuştu. Chen, kokainin yasal hale getirilmesi halinde kalite kontrollerinin yapılacağını, bilgi kampanyalarının devreye sokulacağını ve suç örgütlerinin elindeki yasadışı piyasanın da gerileyeceğini söyledi.

Bern kantonu hükümetinden yapılan açıklamada da “kokain, ilk kez kullananlarda ve uzun süreli kullanımda hayatı tehdit edebilir. Aşırı dozun sonuçları ve azıcık miktarlara karşı bile bireysel intolerans ölüme sebep olabilir” denildi.

UZMANLAR BÖLÜNDÜ: ALKOL VE ESRAR GİBİ GÖRÜLEMEZ

Siyasi yorumcular ise tartışmalı önerinin hayata geçmesi önce eczanelerde esrar satılmasına izin veren yeni politikaların sonuçlarının başarılı olup olmadığının görülmesi gerektiğini söylüyor. Uzmanlar da pilot projenin potansiyel tehlikeleri nedeniyle bölünmüş durumda. Zürih Üniversitei’nin Psikiyatrik Araştırmalar Merkezi’nden Boris Quednow, “Kokain, bilinen en güçlü bağımlılık yapıcı maddelerden biri” dedi. Kalp krizi, felç, depresyon ve anksiyete risklerine dikkat çeken Quednow, kokainin bu riskleri nedeniyle alkol ve esrardan tamamen farklı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

‘DAHA YETİŞKİN ÖNLEMLERİ ALMANIN ZAMANI’

İsviçre’deki en büyük bağımlılık merkezlerinden biri olan Arud’un yetkililerinden Thilo Beck ise “kokain konusunda daha yetişkin politikaların vaktinin geldiğini” söyledi. “Kokain sağlıklı bir şey değil değil ama gerçek şu ki, insanlar bunu kullanıyor” diyen Beck, “Bu durumu değiştiremeyiz, dolayısıyla insanların en güvenli, en az zarar verici şekilde kullanımını garanti altına almayı denemeliyiz” iddiasında bulundu.

AVRUPA’DA EN YAYGIN KULLANILAN ÜLKELERDEN BİRİ

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre, aynı zamanda Avrupa’daki en yüksek kokain kullanımı oranlarına da sahip. Atık su üzerinde yapılan incelemelere göre, İsviçre’nin Zürih, Basel ve Cenevre kentlerinin üçü de, Avrupa’da en çok kokain kullanılan ilk 10 şehir listesinde. Addiction Switzerland adlı kuruluşa göre, Bern dahil olmak üzere İsviçre kentlerindeki kokain kullanımı, fiyatların son beş yılda yarıya inmesi nedeniyle artışa da geçti.

Dünyada uyuşturucu ile mücadele politikaları son yıllarda değişime uğramış durumda. Sözgelimi, ABD’nin Oregon eyaletinde uyuşturucu tedavisi amacıyla küçük miktarlarda kokain bulundurmak, 2021 yılında yasal hale getirildi. İspanya, İtalya ve Portekiz dahil çok sayıda Avrupa ülkesi de, kokain dahil uyuşturucu bulundurmayı hapisle cezalandırmaktan vazgeçti. Ancak kokainin esrar gibi eğlence amaçlı kullanımının yasal hale getirilmesi daha önce hiç denenmedi.

Kaynak: Artı Gerçek