Kosova’da etnik Sırplar ve polis arasında çıkan silahlı çatışmalardan birkaç ay sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bölgedeki barış gücü askerlerinin sayısını artırmayı değerlendirdiklerini açıkladı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun bölgede gerilimi kontrol altında tutmak için Balkanların batısındaki asker sayısını kalıcı bir şekilde artırabileceğini söyledi.
Kosova ziyareti sırasında pazartesi günü gazetecilere konuşan Stoltenberg, “Bunun kontrolden çıkıp Kosova’da ya da daha geniş bir bölgede yeni bir şiddetli çatışma yaratmamasını sağlamak için daha kalıcı bir artış yapıp yapmamamız gerektiğini gözden geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
NATO, eylül ayında silahlı etnik Sırplar ve polis arasında çıkan çatışmalar sonrası Kosova’ya İngiltere ve Romanya’dan yüzlerce ek kuvvet göndermişti.
Eylül ayında yaşanan bu silahlı çatışmalar, Kosova’da istikrarın sağlanmasına ilişkin uslararası endişeleri de beraberinde getirmişti.
Etnik Arnavut çoğunluğa sahip Kosova, bir gerilla ayaklanmasına ve 1999 yılında NATO’nun müdahalesine sahne olmuş, 2008 yılında ise Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti.
Kosova’nın kuzeyinde yaşayan yaklaşık 50 bin etnik Sırp, Priştine’nin kurumlarını tanımıyor ve Belgrad’ı başkentleri olarak görüyor.
Kosova’daki etnik Sırplar, Kosova polisi ve uluslararası barış gücüyle sürekli olarak çatışıyor ancak bu yılın eylül ayındaki çatışma, son yılların en şiddetli çatışması olarak nitelendirildi.
NATO’nun 1999’dan beri faaliyette olan KFOR barış gücü, 27 ülkeden 4 bin 500’ün üzerinde askerden oluşuyor.
Stoltenberg’in pazartesi günü çıktığı Batı Balkan ülkeleri turunun ilk durağı Saraybosna oldu. Genel Sekreter’in ziyaret listesinde Kosova, Sırbistan ve Kuzey Makedonya da yer aldı.
Kaynak: Euronews