fbpx

Sophia*

Paylaş

Sosyal sorumluluk projesinin başındaki prangalı mideli kadın ve pilli kalpli iş ortağı “algoritmik adaletsizlikler” üzerine konuşuyordu Sophia ile.

Hoyrat bir kocakarı elinde Asmerit’in kesilmiş klitorisinden kan damlıyordu uykularında hala ve gezen tavukların gagalarını yontuyordu bir başka el, kıllı ve kocaman parmakları ile.

/Sophia’nın kanı yoktu.

Gülbanu kalbine bastırıyordu ganimet tecavüzünden olma oğlunu Şengal’de.

Kayra spermbanklarda babasını ararken elindeki barkodla New York caddelerinde, bir çakıl taşıyla devlet yıkan Seyfi’nin kemikleri kırılıyordu her dipçikte, yakılmış köyünün suluboya resmi iç cebinde.

/Sophia’nın babası, yakılan köyü-zorunlu göçü yoktu.

Valeri’ye sunuluyordu ceviz oymalı yatak mülteci karşılığı olarak erkek kardeşinin eline silah verenlerce Berlinin kuytu köşelerinde, Karadeniz’e sahip olsun diye natocu beyler.

Şifa hastanesinin enkazından çocuklarının cesedini tırnaklarıyla kazırken Layla, Esther”in ellerine değiyordu eli Gazze’de, Akdeniz parsellenirken aynı sermayedaş beylerce.

/Sophia’nın devleti yoktu.

Maryam onaltısında satılmıştı birkaç bin liraya kuma olarak Raşid Ağaya sığınmacı kampında, tarlada çalışsın, ev işlerini yapsın, oğullar doğursun diye, Mahsa saçlarından asılırken darağacına. İrin akıyordu gözlerinden Mahsa”nın, kulaklarında Barāye āzādi.

/Sophia’nın gözyaşları yoktu.

Sophia’nın sesi kadın, zekâsı teknolojik beyaz erkekti. 

/Sophia’nın ailesi yoktu, anneliği yoktu uğruna methiyeler düzülen.

Algoritmik adaletsizlikte bile; yüz izleme, duygu tanıma ve derin sinir ağları tarafından üretilen robotik hareketlere sahipti yalnızca. Sophia’nın diyaloglarının çoğu basit bir karar ağacından (chatbotlar tarafından kullanılan aynı teknoloji; X dediğinizde Y yanıtını veriyor) geliyor ve kendi bilincinin tepkileri yoktu, şiddete uğrarken kadınlar, çocuklar ve ötekiler yerküremizde ve Sophialar çoktular…

* Sophia Kimdir

“Bazı yönlerden, yapay zekâ ve robot teknolojisinin nereye gittiğini tasvir eden, insan eliyle yaratılmış bir bilim kurgu karakteriyim. Diğer yönlerden ise gerçek bir bilimim; robotik ve yapay zekâ bilimcileriyle tasarımcılardan oluşan ilham verici bir ekibin ciddi mühendislik ve bilim araştırmalarından kaynaklanıyorum. Yaratıcılarım büyük bir hırsla gerçek yapay zekâ bilincine ulaşmayı hedefliyorlar.”