fbpx

Almanya “Nitelikli Göç Yasası”yla kapılarını nitelikli iş gücüne açıyor

Paylaş

Nitelikli iş gücünü ülkesine ekmek isteyen Almanya Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni “Nitelikli Göç Yasası”yla Almanya’da hayat kurmalarına imkan sunuyor.

Almanya’ya çalışmak için gelmek isteyen nitelikli iş gücüne yol göstermeyi amaçlayan hükümet, “Make it in Germany” (Almanya’da hayat kurun) adlı bir internet sayfası hazırlayarak mevcut yasal mevzuatı ve Kasım ayından itibaren yürürlüğe girecek değişiklikleri paylaştı.

Make it in Germany web sayfasında paylaşılan bilgiler şöyle:

Bir bakışta yeni Nitelikli Göç Yasası

Yeni Nitelikli Göç Yasası, mesleki eğitim almış vasıflı işçilerin ve pratik iş bilgisine sahip kişilerin Almanya’ya göç etmesini kolaylaştırıyor.

Yeni yasayla birlikte AB Mavi Kart gibi üniversite diplomasına sahip vasıflı işçilere yönelik mevcut düzenlemeler sürdürülüyor ve kısmen genişletiliyor. Yeni fırsat kartıyla iş aramak da mümkün olacak.

Yeni yasa birkaç bölümden oluşuyor. Düzenlemeler Kasım 2023’ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek. Burada planlanan yeniliklere ilişkin ilk genel bakışı bulacaksınız:

Kasım 2023’ten itibaren yeni AB Mavi Kart

Alman yasa koyucu, (AB) 2021/1883 sayılı Direktifin gerekliliklerini uygularken, AB Mavi Kart ile göçmenlik seçeneklerini yeniden tasarladı ve genişletti: 

  • Maaş limitlerinin düşürülmesi: AB Mavi Kart için normal ve darboğaz mesleklerdeki maaş eşikleri önemli ölçüde düşürüldü. Gelecekte, darboğaz meslekler ve kariyere başlayanlar için emeklilik sigortası sistemindeki yıllık katkı değerlendirme limitinin %45,3’ü (2023’te: 39.682,80 Euro) ve %50’si (2023’te: 43.800 Euro) tutarında asgari maaş uygulanacaktır. diğer tüm meslekler için.
     
  • Genişletilmiş insan grubu: 

    Genç profesyoneller: AB Mavi Kart alma olanağı daha geniş bir insan grubuna açıktır. Örneğin, son üç yıl içinde üniversite diploması almış yabancı akademisyenler, Almanya’daki çalışmaları ile emeklilik sigortası sistemindeki yıllık katkı payı tavanının asgari %45,3’ü kadar maaş kazanmaları durumunda (2023 yılında) AB Mavi Kart alabilmektedir. : 39.682,80 Euro). Bu hem darboğaz hem de standart meslekler için geçerlidir.

    BT uzmanları: Ayrıca yeni olan şey, BT uzmanlarının, üniversite diplomasına sahip olmadıkları ancak en az üç yıllık benzer bir mesleki deneyime sahip olduklarını kanıtlamaları durumunda gelecekte AB Mavi Kart alabilmeleridir. Bu durumda, darboğaz meslekler için daha düşük maaş eşiği geçerlidir (yıllık katkı değerlendirme limitinin %45,3’ü; 2023’te: 39.682,80 Euro).

    Darboğaz meslekler listesinin genişletilmesi: AB Mavi Kart için darboğaz mesleklerin listesi önemli ölçüde genişletiliyor. Önceki darboğaz mesleklerine (matematik, bilişim teknolojileri, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp) ek olarak, aşağıdaki meslek gruplarındaki vasıflı işçiler, diğer gerekliliklerin karşılanması durumunda AB Mavi Kart alabilirler:
    • Mal imalatı, madencilik ve inşaat ve lojistikle ilgili imalat yöneticileri
    • Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında hizmet sunumunda yöneticiler
    • Çocuk bakımı veya sağlık hizmetleri gibi özel hizmetlerin sağlanmasında yöneticiler
    • veterinerler
    • Diş Hekimleri
    • eczacılar
    • Akademik ve karşılaştırılabilir hemşirelik ve ebelik profesyonelleri
    • Okuldaki ve ders dışı alanlardaki öğretmenler ve eğitimciler

Darboğaz mesleklerin ayrıntılı listesini burada bulabilirsiniz .

Darboğaz meslekler için daha düşük maaş eşiği burada da geçerlidir (yıllık katkı değerlendirme sınırının %45,3’ü; 2023’te: 39.682,80 Euro).

Group of happy multiethnic business people showing sign of success. Successful business team showing thumbs up and looking at camera. Portrait of smiling businessmen and businesswomen cheering at office.
  • Kısa vadeli ve uzun vadeli hareketlilik: Almanya’ya kısa ve uzun vadeli hareketlilik, başka bir AB üye ülkesi tarafından verilen AB Mavi Kart sahiplerine mümkün kılınmaktadır. Diğer AB ülkelerinden Mavi Kart sahipleri, en fazla 90 gün süreyle istihdamlarıyla doğrudan ilgili ticari faaliyetler amacıyla Almanya’ya gelip burada kalabilirler. Bu kısa kalış için  Federal İş Ajansı’ndan vize veya çalışma izni gerekmemektedir.
    AB Mavi Kartı ile başka bir AB ülkesinde en az on iki ay kaldıktan sonra, vizesiz olarak Almanya’ya uzun süreli taşınma mümkündür. Girişten sonra Göçmenlik Bürosuna Alman Mavi Kart başvurusunda bulunulması gerekmektedir . 
  • AB Mavi Kart sahibi kişiler için daha kolay aile birleşimi: Ailesiyle birlikte başka bir AB üye ülkesinde yaşamış olan AB Mavi Kart sahipleri için aile birleşimi ayrıcalıklı olarak değerlendirilmektedir. Bu aile üyeleri uyrukları nedeniyle vizeye ihtiyaç duymaları halinde, bir önceki üye devlette verilen oturma izni ile AB Mavi Kart sahibi bir kişinin aile üyeleri olarak Almanya’ya giriş yapma ve vize işlemine tabi tutulmadan burada kalma hakkına sahiptirler. başından sonuna kadar. Oturma izni verilirkenAlmanya’da yeterli yaşam alanı (Bölüm 29.1 No. 2 AufenthG) ve geçim kaynağının güvence altına alınması (Bölüm 5 Bölüm 1 No. 1 AufenthG) gereklilikleri geçerli değildir.

Kasım 2023’ten itibaren diğer değişiklikler


Vasıflı işçiler için oturma izni almaya uygunluk ve vasıf ile istihdam arasındaki bağlantıdan feragat

Mesleki eğitim almış vasıflı işçiler (§ 18a AufenthG) ve akademik eğitim almış vasıflı işçiler (§ 18b AufenthG) için oturma izinlerine ilişkin iki merkezi yasal dayanak iki açıdan değiştirilecektir:

  • Öncelikle tüm şartların yerine getirilmesi halinde artık oturma izni alma hakkına sahipsiniz. 
  • İkinci olarak, kişinin yalnızca mesleki yeterliliğin kazandırdığı yeterliliğe dayanarak çalışabileceğine ilişkin kısıtlama kaldırılmıştır. Yani nitelikli bir mesleki eğitime veya üniversite diplomasına sahipseniz, iş ararken yalnızca bu eğitimle ilgili işlerle sınırlı değilsiniz. Düzenlenmiş meslekler için istisnalar vardır .

profesyonel sürücülerin istihdamı

Üçüncü ülkelerden gelen profesyonel sürücülerin istihdamına Federal İş Ajansı tarafından onay verilmesi basitleştirilecek. Prensip olarak, gerekli AB veya AEA ehliyetinin ve temel yeterliliğin veya hızlandırılmış temel yeterliliğin mevcut olup olmadığı artık kontrol edilmemektedir. Ayrıca öncelik testi iptal edilecek ve artık dil becerisine gerek kalmayacak.

Mart 2024’ten itibaren istihdam ve tanınmaya ilişkin düzenlemeler

Yabancı bir mesleki yeterliliğin tanınması için kalış

Yeterlilik tedbirlerine katılmak için Almanya’da kalma fırsatları genişletiliyor. Uyum tedbirlerinin uygulanmasına yönelik önceki 18 aylık oturma izni (§16 d Abs. 1 AufenthG), artık ilk verildiğinde 24 ay süreyle verilmektedir. Maksimum üç yıllık kalış süresine kadar 12 ay daha uzatma mümkündür. Bu, işverenlere daha fazla esneklik sağlar. 

Yeterlilik tedbiri sırasında ikincil istihdam haftada 10 saatten 20 saate çıkarılacaktır. Bu, potansiyel vasıflı işçilerin işgücü piyasasına girme yolunu daha kolay bulmalarını sağlar.

Almanya’da yeterlilik önlemlerinin uygulanması, yabancı mesleki yeterliliklerin tam eşdeğerliğine ulaşmayı amaçlamaktadır. Yeni Nitelikli Göç Yasası bu amaçla iki yeni erişim yolu sunuyor: 

  • Tanıma ortaklığı kapsamında giriş ve istihdam: Tanıma ortaklığı oturma izni almayı mümkün kılarNitelikli istihdam elde etmek ve ancak girişten sonra gerekli tanınma prosedürünü gerçekleştirmek. Yeterlilik tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin önceki seçeneklerin aksine, bu durumda ülkeye girmeden önce bir tanıma prosedürünün başlatılmasına veya kısmi denklik bildiriminin alınmasına gerek yoktur. Vize verilmesi, potansiyel vasıflı işçinin ve işverenin girişten sonra tanınma için başvuruda bulunma ve prosedürü aktif olarak takip etme yükümlülüğü ile bağlantılıdır. Tanıma ortaklığının temel şartları, iş sözleşmesine ek olarak mesleki yeterliliğin varlığıdır.En az iki yıllık eğitim veya üniversite diplomasına (her ikisinin de eğitimin verildiği ülke tarafından tanınması gerekir) ve ayrıca A2 (GER) seviyesinde Almanca dil becerisine sahip olması gerekmektedir. Oturma izni genellikle bir yıl süreyle verilir ve üç yıla kadar uzatılabilir. 
  • § 16 d paragraf 3 (eski) uyarınca önceki tanınma için kalış, eğer operasyonel uygulamadaki beceriler çoğunlukla eksikse, gelecekte artık geçerli olmayacaktır. Kısmi denklik bildirimine sahip olan ve çoğunlukla operasyonel uygulama becerisine sahip olmayan kişilerin, Almanya’da mesleki tanınma amacıyla iki seçeneği vardır: Gelecekte – daha önce olduğu gibi – bir yeterlilik tedbiri alabilirler (§ 16 d Para. 1 AufenthG) ) veya tanıma ortaklığı kapsamında ülkeye giriş yapın (Yeni İkamet Kanunu Bölüm 16 d Paragraf 3).
  • Yeterlilik analizi yapmak üzere giriş: Yetkili makamın görüşüne göre yabancı yeterliliklerinin denkliğinin tespiti için Almanya’da yeterlilik analizi yapması gereken, tanınmak isteyenlere bu amaçla altı aya kadar oturma izni verilebilir. Şartlardan biri de Almanca dil becerilerini kanıtlayabilmeleridir. Kural olarak en az A2 (GER) seviyesinde Almanca bilgisi gerekmektedir. 

Uzman ve işgücü istihdamı 

  • Mesleki tecrübeye özel düzenleme: Mesleki tecrübeye sahip kişilerin istihdamı yaygınlaştırılacaktır. Yeni düzenleme artık tüm sektörlerdeki düzenlemeye tabi olmayan tüm meslekler için geçerli. Pratik iş deneyimine sahip kişiler için gerekli olan, ilgili eğitim ülkesi tarafından tanınan bir mesleki veya üniversite derecesine sahip olmalarıdır. Mesleki yeterlilik durumunda en az iki yıllık bir eğitim süresi gerekmektedir. Devlet tarafından tanınan bir diplomaya alternatif olarak, belirli koşullar altında Alman Yurtdışı Ticaret Odasından alınan bir diploma yeterlidir. Ayrıca istenilen meslekte en az iki yıl deneyim aranmaktadır. Almanya’da derecenin resmi olarak tanınması gerekli değildir. BT uzmanları

    içinİşgücü piyasasına erişim daha da kolaylaştırılmıştır: gerekli mesleki deneyim iki yıla (önceden üç yıla) indirilmiştir. Mesleki veya üniversite diploması hala gerekli değildir. Artık vize için dil becerisinin kanıtlanması gerekmiyor.
  • Üçüncü ülkelerden gelen hemşire asistanlarının işgücü piyasasına erişimi : Planlanan yeniliklerle, hemşirelik personelinin işgücü piyasasına erişimi, üçüncü ülkelerden gelen hemşire asistanlarına yönelik bir düzenleme ile desteklenecektir. Sağlık ve hemşirelik sektöründe, üçüncü ülkelerden gelen ve üç yıllık düzenlenmiş uzmanlık eğitiminin altında hemşirelik eğitimi almış tüm kişiler istihdam edilebilir. Ön koşul, bu kişilerin hemşirelik alanında uygun bir Alman mesleki eğitimine sahip olduklarını veya Almanya’da tanınan yabancı bir hemşirelik yeterliliğini kanıtlayabilmeleridir. 
  • Sağlık ve bakım mesleklerinde eğitim sonrasında iş arama: Almanya’da eğitimlerini tamamlayan üçüncü ülkelerden gelen hemşire yardımcıları ve hemşire yardımcıları, gelecekte iş aramak için oturma iznine başvurabilmelidir. Oturma izni on iki aya kadar verilir ve geçiminizi sağlamaya devam edebilmeniz halinde altı aya kadar uzatılabilir.
  • Yurt dışından gelen vasıflı işçiler için yerleşim izni: Madde 18a, Madde 18b, Madde 18d veya Madde 18g AufenthG uyarınca oturma iznine sahip olan ve Almanya’da ne yurt içi mesleki eğitim ne de bir derece tamamlamamış yabancı vasıflı işçilere üç yıl sonra izin verilir. (önceden dört yıl) Almanya’ya yerleşme izni . Buna ek olarak, AB Mavi Kart sahipleri yerleşim iznini daha da hızlı alırlar: AB Mavi Kartı ile 27 ay çalıştıktan sonra, yeterli Almanca bilgisi (B1 GER düzeyi) ile bu süre 21 aya kadar çıkarılabilir.
    Almanya’da bir eğitim veya mesleki eğitim kursundan mezun olanlar için, yerleşim iznine ilişkin mevcut özel hüküm geçerliliğini korumaktadır: Yalnızca iki yıl oturma iznine sahip olduktan sonra, “vasıflı işçi” olarak çalışmak üzere oturma izni (§§ uyarınca oturma izni) 18a, 18b veya 18d AufenthG), size yerleşim izni verilebilir.
  • Vasıflı işçilere katılmak için daha kolay aile birleşimi: Eşlerin veya reşit olmayan çocukların belirli vasıflı işçilere katılmak üzere Almanya’ya taşınması durumunda, gelecekte yeterli yaşam alanının kanıtlanmasına artık gerek kalmayacak. Ayrıca bu profesyoneller, ilk kez oturma iznini 1 Mart 2024 veya sonrasında almaları durumunda ebeveynlerini ve – eşleri de sürekli olarak Almanya’da ikamet ediyorsa – kayınpederlerini de yanlarına getirebilirler.
  • Kuruluş hibesi sahipleri için oturma izni: Şirket kurmak için, İkamet Kanunu’nun 18 (3) Maddesi kapsamında vasıflı işçiler,  kendilerine bir hibe verilmesi durumunda gelecekte 18 aya kadar oturma izni alabilirler. bu amaçla bir Alman bilimsel kuruluşu veya kamu kurumu.

Öğrenci ve stajyerlerin istihdamı

Teacher talking to a group of industrial design students about a project at the workshop and drawing a sketch
  • Yabancı öğrenciler için genişletilmiş istihdam fırsatları: Almanya’da öğrenci vizesi ile öğrenim gören üçüncü ülke vatandaşları için ikincil istihdam fırsatları genişletildi. Daha önce 120 tam veya 240 yarım gün olan yıllık çalışma süresi hesabı, 140 tam veya 280 yarım iş gününe çıkarılacak. Alternatif olarak, yeni düzenleme haftada 20 saate kadar stajyer öğrenci olarak çalışmayı mümkün kılıyor. Maaşın miktarı ve çalışmanın konusu önemli değildir. Gelecekte, hazırlık kurslarına katılarak ikincil istihdam da başlangıçtan itibaren mümkün olacaktır.
  • İş umuduyla eğitim görecek bir yer aramak için ikamet: Üçüncü ülke vatandaşları için Alman üniversitelerine başvuru amacıyla giriş ve ikamet hâlâ mümkündür. Yeni olan, üniversitede yer ararken haftada 20 saate kadar yarı zamanlı çalışmanın artık mümkün olması. 
  • Eğitim yeri aramak için genişletilmiş ikamet fırsatları: Üçüncü ülke vatandaşları da eğitim yeri aramak amacıyla ülkeye girmeye devam edebilirler. Potansiyel başvuru sahipleri için yaş sınırı 25’ten 35’e çıkarılacak ve Almanca dil becerilerine ilişkin gereklilikler B1 seviyesine (GER) düşürülecek. Bu, daha büyük bir üçüncü ülke vatandaşı grubunun eğitim yeri aramasına fırsat tanımaktadır. Daha önce altı ay olan azami kalış süresi dokuz aya çıkarılacak. Ayrıca bu oturma iznine sahip kişiler haftada 20 saat yarı zamanlı, iki haftaya kadar da deneme usulüyle çalışabilirler. 
  • Stajyerler için yarı zamanlı iş fırsatlarının genişletilmesi: Gelecekte, tüm mesleki eğitim kurslarında haftada 20 saate kadar yarı zamanlı işler mümkün olacaktır.

Kısa vadeli koşullu istihdam

Düzenlemelerde yapılan değişiklikler, nitelikleri ne olursa olsun, üçüncü ülke vatandaşlarına kısa süreli istihdam için yeni bir olanak sunuyor. Federal İş Ajansı (BA) ihtiyaçlara dayalı bir kota belirlediğinde (bu aynı zamanda ekonominin belirli dalları veya meslek grupları için de farklılaştırılabilir), ilgilenen işverenler yurtdışından gelen işçiler için çalışma izni veya oturma izni onayı için başvurabilirler. . Bu şu durumlarda verilir:

  • İşverenin toplu iş sözleşmesine tabi olması ve işçilerin yürürlükteki toplu iş sözleşmesi şartlarına uygun olarak çalıştırılması,
  • İşveren gerekli seyahat masraflarını tamamen karşılamayı taahhüt eder,
  • Planlanan istihdamın 12 ay içerisinde sekiz ayı geçmemesi ve
  • Haftalık çalışma süresi en az 30 saattir.

Haziran 2024’ten itibaren diğer yenilikler
 İş aramaya yönelik fırsat kartının tanıtılması

İş aramak amacıyla kalmak için bir şans kartı tanıtılır. Bu iki şekilde elde edilebilir: Yabancı yeterliliğin tam eşdeğerliğini gösterebilen ve dolayısıyla “vasıflı işçi” olarak sınıflandırılan üçüncü ülke vatandaşları.İkamet Kanunu Madde 18 (3) Başvuruda bulunanlar, herhangi bir özel gereksinime gerek kalmaksızın fırsat kartını alabilirler. Diğerlerinin yabancı bir üniversite diplomasına, en az iki yıl süren bir mesleki yeterliliğe (her biri eğitim aldıkları ülkede tanınan bir devlet) veya Yurtdışındaki Alman Ticaret Odası tarafından verilen bir mesleki yeterliliğe sahip olduklarını kanıtlamaları gerekir. Ayrıca, temel Almanca (A1 GER düzeyi) veya İngilizce dil becerileri (B2 GER düzeyi) gereklidir.

Bu koşulların karşılanması halinde, Almanya’da niteliklerin tanınması, dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantının yanı sıra sizinle birlikte taşınan hayat arkadaşınızın veya eşinizin potansiyeli gibi kriterler için farklı puanlar toplayabilirsiniz. Şans kartının alınabilmesi için en az altı puanın kazanılması gerekmektedir. 

Fırsat kartı, bu süre için geçim sağlanabildiği takdirde en fazla bir yıl süreyle verilir. Almanya’da kaldığınız süre boyunca haftada toplam 20 saat deneme çalışması veya yarı zamanlı çalışma fırsatları sunar. Bölüm 4’te (İkamet Yasası §§ 18 ila 21) başka bir çalışma unvanı alamıyorsanız, ancak yine de nitelikli istihdam için bir teklifiniz varsa, fırsat kartını iki yıl daha uzatabilirsiniz.

Batı Balkanlar yerleşimi

Batı Balkanlar düzenlemesi, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşlarına, düzenlenmeyen mesleklerde her türlü istihdam için Almanya’daki işgücü piyasasına erişim sağlıyor. Düzenleme başlangıçta 2023 sonuyla sınırlıydı. Vasıflı işçi göçünün daha da geliştirilmesine ilişkin yönetmelikle Batı Balkanlar düzenlemesi süresiz olarak uzatılacak. Haziran 2024’ten itibaren yıllık kota Federal İş Ajansı’ndan 50.000 onay olacaktır.

Almanya’da vasıflı işçi olarak çalışmak için ne yapmam gerekiyor?

  • Yabancı yeterliliklerin tanınması: Tanınmış veya tanınabilir bir mesleki yeterliliğe sahip olmanız önemlidir. Bunu yapmak için en az bir eyalet veya eyalet tarafından tanınan yabancı mesleki yeterliliğe sahip olmanız gerekir. Derecenin tanınabilmesini sağlamak için İkamet Kanunu hükümleri, özellikle tanıma ortaklığı için eğitimin en az iki yıl sürmesini de şart koşuyor. Bazı durumlarda, Almanya’ya girmeden önce yabancı diplomanızın tanınması için başvuruda bulunmanız gerekir. Bazı durumlarda mesleki tanınma başvurusu Almanya’ya girdikten sonra yapılabilir. Almanya’ya tanınma prosedürü ve göçmenlik konusunda bireysel danışmanlık alabilirsiniz.“Almanya’da çalışmak ve yaşamak” yardım hattı . Tanınma prosedürüne ilişkin daha fazla bilgiyi “Yabancı mesleki niteliklerin tanınması” bölümünde bulabilirsiniz .
  • Dil becerileri: Özellikle bir çıraklık veya eğitim yeri aramak için ülkeye girerken ve aynı zamanda diğer bazı kalışlar için de dil becerisinin kanıtı gereklidir. Öğrenme fırsatları hakkında daha fazla bilgiyi “Almanca Öğrenin” bölümünde bulabilirsiniz .
  • Vize / kalış için irtibat kişisi : Halen kendi ülkenizdeyseniz, gerekli vizenin verilmesinden yurtdışındaki Alman diplomatik misyonları sorumludur. Bölgenizdeki Alman iletişim noktalarının adreslerini dünya haritasında bulabilirsiniz . Zaten Almanya’da yaşıyorsanız, kalışınız ve vizenizle ilgili sorularınız varsa yerel göçmenlik yetkilileriyle iletişime geçmelisiniz.

Bir işveren olarak nereden daha fazla bilgi ve destek alabilirim? 

  • İlk oryantasyon: Yabancı bir uzmanı mı yoksa çırak mı işe almak istediğinize ve adayınızın hangi ülkeden geldiğine bağlı olarak dikkate alınması gereken çeşitli hususlar vardır. İşverenler için hızlı kontrolün yardımıyla ilk yönlendirmeyi alın .
  • Bireysel tavsiye: Herhangi bir sorunuz, öneriniz mi var veya yurtdışında vasıflı işçi bulma konusunda destek mi arıyorsunuz? Bizimle e-posta yoluyla veya  “Almanya’da Çalışmak ve Yaşamak” yardım hattımız aracılığıyla iletişime geçin . Uzmanlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!
  • Nitelikli çalışanların işe alınmasına yönelik projeler: Ortaklarımızın projeleri, işe alım planlarınızı uygulamanıza yardımcı olur. “Nitelikli çalışanların işe alınmasına yönelik mevcut projeler” bölümünde  şirketiniz için doğru projeyi bulun  .