fbpx

İsveç’te öğretmenler polise muhbirlik yapmaya zorlanıyor

Paylaş

Eğitim hukuku alanında doktora yapan Maria Refors-Legge: “Tidö Anlaşması’nın, belediye ve kamu kurumu çalışanlarının ülkede izinsiz kalan kişiler hakkında polisi ve göç idaresini bilgilendirmesi önerisi, öğretmenler söz konusu olduğunda, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır.”

Çocuk Hakları Sözleşmesi, Ocak 2020’de İsveç yasası haline geldi. Okul hukuku alanında doktora sahibi olan Maria Refors-Legge, Tidö Anlaşması’nın belediye çalışanları ve hükümet yetkililerine yönelik bilgilendirme yükümlülüklerine ilişkin önerisini inceledi. Teklif, İsveç’te bulunan öğrencileri, öğretmenler eliyle izinsiz olarak rapor etmeye zorlayabilecekleri anlamına geliyor.

Tidö’nün bilgi sağlama yükümlülüğüne ilişkin önerisinin, öğretmenleri Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etme riski ile karşı karşıya getirmiş oluyor.

Çocuk Hakları Sözleşmesinde yazdığına göre;

– Çocuğun yüksek yararıyla çatışan riskleri bildirme yükümlülüğü.

Ama aynı zamanda çocuğun eğitim hakkı konusunda da Çocuk Hakları Sözleşmesi diyor ki; sizin sığınmacı, belgesiz veya daimî ikamet sahibi ve İsveç vatandaşı olup olmamanızı dikkate almaz.

İsveç’te yaşıyorsanız ve çocuksanız eğitim hakkına sahipsiniz diyor Maria Refors-Legge.

Ayrıca ihbar kararının öğretmenlerin sorumluluğunda olmasından duyduğu endişeyi de dile getiriyor.

– Eğer yasama organı tercüman sorunlarını çözmezse, tercümanlık yapacak olanlar salondaki öğretmenler olacaktır. Bir öğretmen kuralları göz ardı ettiğinde bunun sorumluluğunu kim alacak? Kurallara uyulduğunu denetleyecek bir mekanizma var mı? Cezası olacak mı? yoksa var olan ama etkisi olmayan bir yasa mı olacak?

Bu oldukça kötü, çünkü çocukların önünde korkutmaya yönelik taktiksel bir hamle var. Öğretmenler kimliklerini riske atmış oluyor, soruşturulma durumunda kendi işleri ile ahlaki açıdan en iyi seçim arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar.

O zaman öğretmenler yasal kararlar almaya zorlanabilir.

Bir yasanın geliştirilmesinin tam olarak ne kadar süreceğini değerlendirmek zordur.

– Hukuki açıdan bakıldığında, bu tür tekliflerin düzgün bir şekilde soruşturulması için zamana ihtiyaç var. Ancak deneyimler gösteriyor ki, siyasi açıdan hırslı olduğunuzda bunun genellikle nasıl olabileceğini tahmin edersiniz, her şey çok hızlı gidiyor. En kötü durumda, hızla detaylandırılan ve belki de hükümet tarafından yeterince araştırılmayan bir düzenlemeyle karşı karşıya kalırız. Maria Refors-Legge, daha sonra düzenlemeleri yorumlamanın öğretmenlerin görevi olabileceğini söylüyor.

Tidö anlaşması neyle ilgili?

Anlaşma, Moderatların (Moderaterna), Hıristiyan Demokratların(Kristdemokraterna) ve Liberallerin (Liberalerna) ve İsveç Demokratlarının(Sverigedemokraterna) desteğiyle bir azınlık hükümeti kurması anlamına geliyor; bu hükümet, İsveç Demokratlarının müzakere gücü, kontrol işlevi veya yönetimi olarak tanımlanan hükümetin koordinasyon ofisinde dokuz yetkiliye sahip bir hazırlık ofisi. Tidö Kalesi muhtemelen İsveç’in büyük güç döneminden kalma en iyi korunmuş ve en canlı kalelerinden biridir.

İsveç Vatandaşlığı için sert önlemler

Bağımsız okullar için şartlı kâr kesintileri, ceza indirimlerinin kaldırılması ve İsveç vatandaşlığı için daha sert önlemler öngören, 60 sayfanın üzerinde olan Tidö anlaşması 200’e yakın bir reform önerisi içeriyor.

Kaynak: https://www.vilarare.se/

Çeviri: Ayşegül İyidoğan