fbpx

ABD’de greve çıkan işçi sayısı yüzde 50 arttı

Paylaş

ABD’de yaz boyunca ülke genelinde gerçekleşen grevler sonbaharda da devam edecek gibi görünüyor. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkede greve çıkan işçi sayısı 2022’de bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 arttı.

Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana birçok ülkede şirketler rekor kârlar açıklarken, işçilerin yaşam ve çalışma koşulları ise kötüleşti. ABD’de de birçok sektörde ekonomik mücadele yükselirken sendikal faaliyetler de canlandı.

TEMMUZDAN BU YANA 16 GREV

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkede greve giden işçi sayısı 2022’de bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 arttı. ABD’de 2021’de 80 bin 700 işçi greve giderken bu rakam 2022’de 120 bin 600’e yükseldi. Ülkede bu yılın temmuz ayı itibarıyla bin veya daha fazla işçinin katıldığı 16 grev gerçekleşti.

Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalışma İlişkileri Okulu (ILR) İşçi Eylemi Takibi verilerine göre ise bu yıl ağustos ayı itibarıyla ABD genelinde 367 lokasyonda 247 işçi grevi oldu.

Ülkede senaristlerden oyunculara, hemşirelerden otel çalışanlarına kadar pek çok sektörden binlerce işçi, yüksek yaşam maliyetleri karşısında daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullar için işverenlerle karşı karşıya gelirken, son aylarda yaşanan grev dalgası “grevlerin yazı” olarak adlandırılıyor. ABD’de greve giden işçi sayısının bu yıl daha da artması bekleniyor.

DAHA YÜKSEK MAAŞLAR, DAHA İYİ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Son dönemde Hollywood’da senaristler ve oyuncuların grevi büyük ses getirirken, ülkede işçi protestoları ile grevlerinin turizm, sağlık, otomotiv, kargo, havacılık ve imalat gibi sektörlere de yayıldığı görülüyor.

ABD’de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçılarının (AFTRA) iş garantisi ve maaş güvencesi gerekçesiyle 7 Temmuz’da başlattıkları grev sürüyor. Greve destek veren yaklaşık 65 bin oyuncu, ücret artışları, sağlık hizmetlerinin kapsamının iyileştirilmesini ve yapay zekaya karşı iş güvencesi istiyor.

Diğer taraftan Amerikan Senaristler Birliğinin (WGA) 2 Mayıs’ta başlattığı greve katılan 11 bin 500 senarist de ücretlerin, çalışma sürelerinin ve projelerde yapay zeka kullanımının düzenlenmesini talep ediyor.

OTEL ÇALIŞANLARI GREVDE

Turizm sektöründe de otel çalışanlarını temsil eden “Unite Here Local 11” sendikası üyeleri 20 Temmuz’da başlattıkları grevlerini sürdürüyor.

Aralarında JW Marriott ve Sheraton’ın da bulunduğu otellerin bin 750 çalışanı Los Angeles’ta düzenledikleri grevde daha yüksek ücretler, daha iyi sosyal haklar ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

HEMŞİRE GREVİNDE İKİNCİ DALGA

Sağlık sektörü de ülkede grev dalgasından etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

New York’ta ocak ayında 7 binden fazla hemşirenin maaş zammı talebiyle gittikleri grevinden ardından New Jersey’in en büyük hastanelerinden birinde yaklaşık 2 bin hemşire ağustos ayı başında greve gitti. Robert Wood Johnson Üniversite Hastanesindeki hemşirelerin temel sorunlarından birinin hastanedeki personel sıkıntısı olduğu belirtildi.

Öte yandan American Airlines, Delta Airlines, United Airlines, Spirit Airlines ve Jetblue Airways gibi birçok hava yolu şirketinde de pilotlar bu yıl yeni iş sözleşmeleri için müzakerelere gitti. Pilot sıkıntısı, sendikalara müzakerelerinde daha fazla avantaj sağladı. American Airlines ve Southwest Airlines gibi bazı hava yolu şirketlerinin çalışanlarını temsil eden sendikalar anlaşma sağlanamaması halinde greve izin verilmesi yönünde karar aldı. United Airlines ise temmuz ayında pilotlar sendikasıyla yüzde 40’a varan zam öngören 4 yıllık bir ön anlaşma imzaladı.

OTOMOTİV İŞÇİLERİNDEN GREV OYLAMASI

Otomotiv sektöründe de Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) sendikası, General Motors, Ford Motor ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçi için yeni sözleşmeye yönelik görüşmelerini sürdürürken, mevcut 4 yıllık sözleşmenin sona ereceği 14 Eylül öncesinde ücretler ve emeklilik planları üzerinde bir anlaşmaya varılmaması halinde sendika üyelerinin grev yapılmasına izin verilmesi lehinde oy kullandığını bildirdi.

Rutgers Üniversitesi İşletme ve Çalışma İlişkileri Fakültesi Öğretim Üyesi Todd Vachon, AA muhabirine, yaptığı açıklamada işçilerin yaptıkları işin karşılığını adil bir şekilde almaya, işlerinde onurlu bir şekilde muamele görmeye ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesine sahip olmaya çalıştığını belirterek, “Bu, yaşanabilir ücretler, iyi sağlık sigortası, izin ve emeklilik hakları, düzenli ve öngörülebilir zamanlama, uygun personel seviyeleri ve güvenli çalışma koşulları için mücadele etmek anlamına geliyor” diye konuştu.