fbpx

Fransa’da tartışmalı emeklilik reformu yürürlüğe girdi

Paylaş

Fransa’da aylarca kitlesel protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformu itirazlara rağmen yürürlüğe girdi.Emekliye ayrılma yaşı yükselirken, birçok ayrıcalıklı emeklilik sistemi son bulacak. Yasal emeklilik süresini dolduranların asgari emeklilik maaşlarına da zam yapılacak.

Ülke genelinde aylarca süren ve milyonlarca kişinin katıldığı gösterilere neden olan emeklilik reformu, yaz aylarında Resmi Gazete’de yayımlanan bir dizi kararname ile yürürlüğe girdi.

Artık emeklilik yaşı, 2030 yılına kadar her yıl 3 ay artarak kademeli olarak 62’den 64’e yükselecektir. Ayrıca, en düşük emeklilik maaşı aylık 1200 avro olarak belirlendi.

Tam emeklilik maaşını alabilmek için 2027 yılında 43 yıl prim ödemiş olmak gerekecektir.

Öte yandan, 21 yaşından önce çalışmaya başlayanlar veya engelli vatandaşlar, emekliliğe daha erken bir yaşta ayrılma hakkına sahip olacaklardır.

Emeklilik reformu

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclis’ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

Polis protestoculara sert müdahale ederken, ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı.

Ülke genelinde düzenlenen reform karşıtı protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.