fbpx

İtalya’da bankaların süper kârına yüzde 40 ek vergi getirildi

Paylaş

İtalya’da kâr rekoru kıran bankacılık sektörüne ek vergi salındı. İtalyan hükümetinin sürpriz hamlesi ile elde edilecek gelirin “ilk kez ev sahibi olacak kişiler” için kullanılması bekleniyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin kabinesi bankaların süper kârlarına getirilecek sürpriz bir vergiyi onayladı. Vergi, içinde taksi lisansları ve yabancı yatırımlarla ilgili maddelerin de olduğu kabarık bir politika paketi ile birlikte onaylandı. Yeni vergi devlete yaklaşık 2 milyar avro (2.2 milyar dolar) değerinde bir gelir sağlayabilir. İtalya’da bankalar geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk 6 ayında rekor kârlar açıklamıştı.

Başbakan yardımcısı Matteo Salvini, Roma’da katıldığı basın toplantısında 40yüzde oranında olacağı karar verilen ekstra kâr vergisinin, vergi indirimlerini finanse etmek ve ilk kez ev sahibi olacaklara ipotek desteği sağlamak için kullanılacağını belirtti.

Beklenmeyen karar, Meloni’nin yıllık tatiline çıkmadan önce düzenlediği son kabine toplantısında verildi. Kararın duyurulması ise hükümet koalisyon partisi Kuzey Ligi’nin lideri Salvini’ye bırakıldı.

Başbakan yardımcısı Antonio Tajani, Corriere della Sera’ya verdiği ifadeye göre vergi kararının, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu söyledi. Meloni hükümeti, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranı politikalarını uzun zamandır eleştiriyordu.

Vergi kararının gelmesinin ardından İtalyan Borsası haberlerin merkezinde olacak. Ölçüt FTSE MIB endeksi için vadeli işlemler yüzde 1.3 düşerken, borç veren UniCredit SpA’nın hisseleri Tradegate’te Pazartesi günkü kapanışa göre yüzde 3,6 düştü.

Artan faiz oranlarının borç vermeden gelen gelirleri artırması, ilk yarıda İtalyan bankalarının kazançlarının aniden yükselmesine neden oldu. Intensa Sanpaolo SpA ve UniCredit, geçtiğimiz ay Avrupa Merkez Bankası’nın hızlı politika sıkılaştırmasının ardından ardışık ikinci çeyrek için tam yıllık rehberini yükseltti.

İTALYAN UNICREDIT KÂR BEKLENTİSİNİ 7.25 MİLYAR AVROYA ÇIKARMIŞTI

İtalya’nın en büyük ikinci bankası Unicredit, geçtiğimiz günlerde 2023 için düzeltilmiş kâr beklentisini 6.5 milyar avrodan 7.25 milyar euroya yükseltmişti. Bankanın yatırımcı getirilerinin de yaklaşık 6,5 milyar euro ya da daha yüksek olacağı belirtilmişti.

Bankanın ikinci çeyrek net kârı 1.9 milyar euro dolar olan beklentileri aşarak 2.3 milyar euroya yükselmişti. Banka, enflasyonist baskılara rağmen büyümeden ve yatırımları kısıtlamayarak maliyetleri yüzde 1 düşürdüklerini ifade etti.

İTALYA’NIN EN BÜYÜK BANKASI GEÇEN YIL KÂR REKORU KIRMIŞTI

İtalya’nın en büyük bankası Intesa Sanpaolo Rusya kârları da dahil edildiğinde 2022 yılında tarihinin en yüksek kârına ulaşmıştı. Bir yılda 5.5 milyar avro net gelir elde eden banka, net faiz gelirini ise yüzde 20 artırmıştı.

TÜRKİYE’DE BANKALAR 2022’DE YÜZDE 366 KÂR ARTIRDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2022’de sektörün kârı bir önceki yıla göre yüzde 366 artış kaydetti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren bankaların toplam net kârı 2022 yılının tamamında yüzde 366 artışla 433.5 milyar TL’ye yükseldi.

Net kâr tutarı 2021 yılının tamamında 58.5 milyar TL, iken 2022 yılında 92.9 milyar TL seviyesindeydi. 

Kaynak: Evrensel