fbpx

Paris’te havai fişek satışı yasaklandı

Paylaş

Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M.’nin polislerce öldürülmesinin ardından yapılan gösterilerde sıkça kullanılan hava fişeklerin satışı yasaklandı.

Euronews’un haberine göre hükümet, 14 Temmuz’da kutlanan Bastille Günü tatil bitimine kadar hava fişek satışını ve taşınmasını kısıtladı.

Ülkede her yıl, 14 Temmuz 1789’da Fransız Devrimi’nin başladığı olayların en önemlisi olarak kabul edilen Bastille Hapishanesi baskını ulusal bayram olarak kutlanıyor.

Hükümet tarafından alınan kararda, “14 Temmuz kutlamalarında asayişin ciddi şekilde bozulma riskini önlemek amacıyla havai fişek satışı, bulundurulması, taşınması ve kullanılması 15 Temmuz’u da kapsayacak şekilde yasaklanmıştır” denildi.

Kararda satış yasağından Bastille Günü kutlamalarını organize eden şirketler ve belediyelerin muaf olduğu belirtildi.

Nahel’in öldürülmesinin ardından Fransa’da 2005’ten bu yana görülen en büyük gösteriler düzenlenmiş, çok sayıda araç ve resmi kurum ateşe verilmişti.

Resmi rakamlara göre, protestolarda bin 160’ı 18 yaşında küçük, toplam 3 bin 700 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gençlerin yaklaşık 3’te 1’i tutuklu yargılanacak.