İsrail Başbakanı Netanyahu, geniş protestolar ve grevlerin ardından yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu.
Netanyahu hükümetinin tartışmalı “yargı reformu” İsrail’de Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir “yargı reformu” planladıklarını duyurmuştu. Bunun ardından ülke genelinde 13 haftadır, on binlerce İsrailli, hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştirmişti.
Netanyahu’nun ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesinin ertelediğini duyurmasının ardından Cumhurbaşkanı Herzog ve muhalefet liderlerinden konuyla diyalog mesajları geldi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Herzog, erteleme kararının “doğru adım olduğunu” belirterek, “ateşleri söndürecek samimi bir diyalog zamanının geldiğini” ifade etti.
Eski Başbakan ve ana muhalefet Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid de “yargı düzenlemesinin gerçekten durdurulması” durumunda, müzakerelere katılmaya istekli olduğunu açıkladı.
Eski Savunma Bakanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yargı düzenlemesinin “ertelenmesini sağlayan, yüz binlerce protestocuya” teşekkür etti.
“Hiç olmamasındansa geç olması daha iyidir” ifadesini kullanan Gantz, “açık yüreklilikle, Cumhurbaşkanlığı çatısı altında müzakerelere hazır olduğunu” kaydetti.
Muhalefet liderlerinden Evimiz İsrail Lideri Avigdor Lieberman ise “Netanyahu’nun samimi bir diyalog niyeti olmadığını ve zaman kazanmak istediğini” savundu.
Yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yaptığı için görevden alınan Savunma Bakanı Yoav Gallant da Başbakan’ın ismini zikretmeden “düzenlemenin durdurulmasını memnuniyetle karşıladığını” açıkladı.
Netanyahu, düzenlenmenin durdurulması çağrısı yapan Gallant’ı görevden almış, bunun ardından ülke genelinde yüz binlerce İsrailli sokaklara dökülmüştü.
Savunma Bakanı Gallant’ın çağrısına, partisi Likud’dan da destek gelmişti.
Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan da yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu.
Polis, Tel Aviv’deki protestolara müdahale etti
İsrail polisi Tel Aviv’de, yargı düzenlemesi karşıtlarının portestosuna müdahale etti
Protestocular, Netanyahu’nun yargı düzenlemesini tamamen durdurmayıp sadece ertelemesi nedeniyle gösterilerine devam edeceklerini açıkladı.
İsrail’in Tel Aviv kentinde, ertelenen yargı düzenlemelerine karşı gerçekleştirilen protestolarda 2 polisin yaralandığı, 5 protestocunun gözaltına alındığı belirtildi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) göre, İsrail polisi, Tel Aviv merkezindeki Ayalon Caddesi’ni demir bariyerlerle kapatmaya çalışan ve ateş yakan protestoculara müdahale etti.
TOMA, göz yaşartıcı ses bombası ve atlı birliklerle göstericileri dağıtmaya çalışan polislerden 2’si atılan cam şişelerle yaralandı.
Yediot Ahronot Gazetesi ise olayda 5 kişinin gözaltına alındığını, Ayalon Caddesi yakınlarında yargı düzenlemesi karşıtları ile destekçileri arasında da arbede yaşandığını yazdı.
Göstericiler, Netanyahu’nun yargı düzenlemesini tamamen durdurmayıp sadece ertelemesi nedeniyle gösterilerine devam edeceklerini açıkladı.
“Yargı Reformu” ile ne isteniyor?
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargı reformu” planladıklarını duyurmuştu.
Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.
Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağı belirtilmişti.
Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un, taraflara “iç savaş” uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.
Kaynak: Evrensel