fbpx

Uluslararası Af Örgütü:İsviçre’de sistemik ırkçılık var!

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, son yayınlanan yıllık raporunda İsviçre’yi eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün (AI) raporunda, İsviçre’de ırkçılığın sistematik olduğu, kürtaj hakkının tehlikede olduğu ve küresel ısınmaya karşı önlemlerin yetersiz olduğu vurguları yer aldı.

Sistemik ırkçılık var

Birleşmiş Milletler’de, Afrika kökenli insanlar için çalışma yapan bir grubun beyanından yola çıkan Uluslararası Af Örgütü, İsviçre’de sistemik ırkçılık olduğuna vurgu yaptı.

AI daha önceki raporlarında, ayrımcı kimlik kontrollerinin yasal olarak yasaklanmasını ve tüm kantonlarda polis üzerinde denetleyici, disiplin yetkilerine sahip bağımsız, sivil şikayet mekanizmalarının kurulmasını öneriyordu.

İlticacılara yönelik uygulamalar eleştiriliyor

Raporda, Ukrayna’daki çatışmalardan kaçan insanlara yapılan hızlı yardımlar nedeniyle, diğer ülkelerden gelen sığınmacılara uygulanan  düzenlemelerin yetersiz olduğu belirtildi.

AI, Ukraynalı mültecilerin gelişi nedeniyle federal iltica merkezlerindeki yaşam koşullarını iyileştirme projelerinin ertelendiğine, zorla sınır dışı edilmeler sırasında bazı kişilerin bağlandığına, çocukların haklarının yeterince dikkate alınmadığına da değindi.

Kürtaj hakkı tehdit altında

AI raporuna göre kürtaj hakkı İsviçre’de de tehdit altında. Örgüt bu açıklamayı, SVP milletvekilleri tarafından Aralık 2021’de başlatılan ve kürtajı kısıtlamayı amaçlayan iki meclis girişimine dayandırdı. Af Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kürtajla ilgili tavsiye ettiği bir girişimin reddedilmesine de atıfta bulundu.

AI ayrıca Federal Meclis’in, Cinsel Suçlar Yasası’nın gözden geçirilmesi konusunda anlaşamamasını da eleştirdi.

Küresel ısınmaya karşı alınan önlemler yetersiz

AI, İsviçre’nin küresel ısınmaya karşı alınan önlemleri de yetersiz buluyor.

Son olarak, İsviçre’nin küresel ısınmaya karşı aldığı önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle sağlık durumlarının bozulduğunu iddia eden “iklim gözlemcilerinin” şikayeti Federal Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti. “İklim gözlemcileri” daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde İsviçre’ye karşı bir dava açarak şikayette bulunmuşlardı. Büyük Daire’deki duruşma 29 Mart’ta görülecek.

Engelliler

Af Örgütü raorunda, İsviçre’de 1,8 milyon engelli insanın haklarına yeterince saygı gösterilmediğini de dile getirdi.

Batı’da çifte standart

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın sonuçlarına atıfta bulunan Uluslararası Af Örgütü çifte standartları kınadı.  Af Örgütü, Batı’nın çifte standartlarının Çin, Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerin insan hakları sicillerine yönelik eleştirilerden kaçınmasına, görmezden gelmesine ve dikkatlerini başka yöne çekmesine izin verdiğini ifade etti.

Örgüt, insan hakları ihlallerine yönelik çifte standartların ve yetersiz tepkilerin dünya çapında cezasızlığa ve istikrarsızlığa yol açacağına işaret etti.
Kaynak: Haberpodium