fbpx

Polonya, Almanya’nın rızası olmadan Ukrayna’ya tank göndermeye hazır

Paylaş

Başbakan Mateusz Morawiecki Polonya’nın Almanya’dan onay isteyeceğini ancak cevabın ‘ikincil önemde’ olduğunu söyledi

Kiev’in talep ettiği ağır silahları tedarik etmesi için Berlin üzerindeki baskı artarken Polonya, Almanya’nın onayı olmadan Ukrayna’ya tank göndermeye hazır olduğunu yineledi.

Polonya başbakanı hükümetinin Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna’ya göndermek için Berlin’den izin isteyeceğini söyledi ancak bu izni “ikincil önemde” olarak nitelendirdi.

Mateusz Morawiecki şunları söyledi: “Bu onayı alamasak bile … tanklarımızı diğerleriyle birlikte Ukrayna’ya göndermeye devam edeceğiz.” “Şu anda bizim için şart olan en azından küçük bir ülkeler koalisyonu kurmaktır” diye de ekledi.

Cuma günü Almanya’nın güneybatısındaki Ramstein ABD askeri üssünde merakla beklenen uluslararası savunma zirvesinde bir karar alınamamasının ardından Berlin askeri teçhizatı serbest bırakması için ağır baskı altında.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Pazar günü ülkesinin Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard tankları göndermesine “engel olmayacağı” yönündeki yorumu Berlin’de bazı karışıklıklara neden oldu. Baerbock’un sözlerinin hükümetin tutumunda bir değişikliğe mi işaret ettiği yoksa Yeşiller Partisi’nin Başbakan Olaf Scholz’un hatalı iletişim stratejisini düzeltme çabası mı olduğu şimdilik belirsizliğini koruyor.

Baerbock, Pazartesi sabahı konuyla ilgili soru sorulduğunda yorumunu tekrarlamadı. “Ukrayna’nın kazanması için uluslararası toplum olarak Ukrayna’yı savunmak adına her şeyi yapmamız çok önemli. Çünkü kaybederse Ukrayna’nın varlığı sona erecek,” dedi Brüksel’de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında basına yaptığı açıklamada.

Baerbock’un partisinden meslektaşı, Almanya’nın ekonomik işlerden sorumlu bakanı Robert Habeck, 10 gün önce bakanlığının Leopard 2 tanklarının diğer Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya yeniden ihracatını engellemeyeceğinin sinyalini vermişti. Habeck o zaman yaptığı açıklamada “Kendi başına karar vermekle başkalarının kararını engellemek arasında fark vardır” demişti.

Almanya’da üretilen tankların yeniden ihracatının ekonomi bakanlığı tarafından onaylanması gerekirken, Habeck’in bu tür kararlar için açık çek vermesi aslında karar alma sürecini Scholz’un ofisine kaydırdı.

Scholz’un Polonya’nın Kiev’e kendi rezervlerinden Leopard 2 tankları tedarik etme talebini Pazartesi günü açıkça belirttiği üzere gerçekten engelleyeceğini düşünmek zor, zira bu durum Şansölye’nin müttefiklerin bu tür konulardaki tutumunun medyada yer aldığından daha birlik içinde olduğu yönündeki söylemini boşa çıkaracaktır.

Pazar akşamı Almanya’nın yeni savunma bakanı Boris Pistorius, savaş tankı konusunda Washington ile Berlin arasında açık bir anlaşmazlık olduğu yönündeki haberleri reddetti. Pistorius geçtiğimiz Cuma günü Ramstein hava üssünde yapılan toplantıyla ilgili olarak “Almanya izole edilmedi” dedi.

Polonya Ukrayna’ya 14 Leopard tankı göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Morawiecki daha önceki açıklamalarında Almanya’nın tutumunu kabul edilemez olarak nitelendirmişti. “Sözlerimi tartmaya çalışıyorum ama açıkça söyleyeceğim: Ukrayna ve Avrupa bu savaşı kazanacak – Almanya ile ya da Almanya olmadan” dedi.

Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları konuyu Pazartesi günü görüşecek, ancak hemen bir ilerleme beklenmiyor.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin Ukrayna’ya birkaç Leopard tankı ve yedek parça sağlayabileceğini ve/veya askerleri tankları kullanma ve bakımını yapma konusunda eğitebileceğini söyledi ancak bu kararın Almanya’ya bağlı olduğunu belirtti. “Ne tür bir paket oluşturulacağı konusunda hala süreç içindeyiz. Almanya gibi ülkelerin de katılabileceği bir pozisyon olmasını umuyoruz” dedi.

Bu arada Ukrayna’nın Baltık ülkelerindeki en sadık müttefikleri Almanya’nın hızlı hareket etmesini istediklerini açıkça ifade ettiler. Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, “Almanya’nın Avrupa’nın lokomotifi olduğunu ve bunun da özel bir sorumluluk yarattığını açıkça ifade etmeme izin verin” dedi. Estonya’nın Ukrayna’ya askeri yardım için milli gelirinin %1’ini harcadığını söyledi ve diğerlerini de aynı şeyi yapmaya çağırdı. “Ukrayna halkına hem bir kalkan hem de bölgeyi özgürleştirmek için bir kılıç vermemiz gerekiyor.”

Litvanyalı mevkidaşı Gabrielius Landsbergis ise Almanya’da “çok canlı bir tartışmanın” sürdüğünü söyledi. “Umarım geçmişte olduğu gibi verimli olur ve Almanya tankları gönderir. Ne yazık ki onların gönderilmesini bekleyenler olarak bir gün daha beklemek zorundayız.”

Litvanya’nın Sovyetler Birliği döneminde yaşadığı baskıları hatırlatan Landsbergis, belirli ülkelerin isimlerini vermeden “Rusya’yı yenme korkusunu yenmeliyiz” dedi. “Eğer Rusya’nın savaşı kaybetmesine hazırlanmazsak, Ukrayna’nın kazanmasına yardım etme konusunda ciddi değiliz demektir” dedi.

AB dış ilişkiler şefi Josep Borrell, Ukrayna ordusuna bu tür silahların sağlanması gerektiğini düşündüğünü söyledi, ancak bunu AB üye ülkelerinin vereceği bir karar olarak nitelendirdi.

AB’nin Avrupa Barış Tesisi aracılığıyla Ukrayna’ya 500 milyon Avro (440 milyon Sterlin) daha silah yardımı yapılmasına onay vermesi ve yasal formalitelerin daha sonraki bir tarihte tamamlanması bekleniyor. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, “bunun bugün alacağımız bir karar olduğundan hiç şüphesi olmadığını” söyledi.

Kaynak: The Guardian’dan gaste avrupa icin Nihal Kalender tarafından çevrildi.