fbpx

Türkiye, Suriye ve Rusya Moskova’da görüştü

Paylaş

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Segey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve iki ülkenin İstihbarat Başkanları dün akşam Moskova’da bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından Suriye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Görüşmede iki taraf birçok dosyayı görüştü ve görüşme olumlu geçti” denildi.

SANA’nın haberine göre Suriye, Rusya ve Türkiye Savunma Bakanları arasında yapılan görüşmede “terörle mücadele, Suriye’deki durum ve mülteci meselesi” ele alındı. Kaynaklar, “görüşmede tarafların, Suriye ve bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için ortak diyaloğu sürdürmenin gerekliliğini ve önemini vurguladıklarını” aktardı.

Milli Savunma Bakanı Akar, AA’ya yaptığı açıklamada Moskova’daki görüşmeye dair “Biz bölgemizde barış, huzur ve istikrarın temini ve sürdürülmesi için bugüne kadar üzerimize düşeni yaptık” dedi.

Akar, devamında “Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bizim Türkiye’de ve Suriye’de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, geçen haftalarda “Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya, üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le üçlü görüşme önerisine dair Kremlin’den yanıt gelmiş, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov “Moskova’nın Erdoğan’ın Suriye-Rusya-Türkiye arasındaki üçlü diplomasi mekanizması önerisine olumlu baktığını” söylemişti. Bogdanov, Şam’daki yetkililerle temas halinde olduklarını da belirtmişti.

Kaynak: Evrensel