fbpx

Almanya, ILO 190 için onay sürecini başlattı

Paylaş

Alman Hükümeti, ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddete Yönelik Sözleşme’yi ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylama sürecini başlattı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) sözcüleri, kabinenin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.

ILO 190 sözleşmesinin, kabul edildiği 21 Haziran 2019’dan bu yana, Almanya tarafından onaylanması için geniş bir kampanya yürüttüklerini açıklayan DGB sözcüleri, bunun “DGB ve bağlı sendikaların başarısı olduğunu” belirtti. DGB, geçtiğimiz 25 Kasım’da da “Cinsiyetçilik ve Şiddete Karşı Kırmızı Kart” isimli bir kampanya çerçevesinde afişler bastırmış, bildiriler dağıtmış, eylemler örgütlemişti.

DGB, ILO’nun iş yaşamında şiddet ve cinsel tacize ilişkin son verilerine göre, önümüzdeki günlerde her beş kişiden birinin çalışma hayatlarının bir noktasında şiddet ve tacize maruz kalacağının altını çizerek, bu verilerin hemen harekete geçmenin önemine işaret ettiğini vurguladı.

Tedarik zincirlerinde de uygulanacak

DGB, geçtiğimiz günlerde üniversitelerde cinsiyete dayalı şiddetle ilgili CEWS’in UNİSafe üzerinden Avrupa’nın 46 üniversitesinde yaptığı bir araştırmaya da dikkat çekti. Söz konusu araştırmada, ankete katılanların yüzde 62’si, çalışmaya başladıklarından beri cinsiyete dayalı şiddetin en az bir biçimine maruz kaldıklarını söylüyor. DGB’ye göre anket sonuçları, şiddetin sona ermediğini açıkça ortaya koyuyor.

ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi* ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı ile ilk kez iş yaşamında şiddet ve tacizle mücadele için net kılavuzlar oluştuğunu ve toplumsal cinsiyet temelli bakış açısının her alanda hâkim kılınmaya çalışıldığını belirten DGB sözcüleri, “Bu harika bir gelişme. Onay sürecinin başlamasıyla Almanya, dünyaya iyi çalışma koşulları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir mesaj göndererek, işyerinde ayrımcılığı ve şiddeti sona erdirmek için net bir eylem çerçevesi oluşturuyor. DGB, anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede imzalanmasını ve uygulanmasını istiyor” dedi.

DGB, sözleşmenin imzalanmasının, ticari ortaklar ve tedarik zincirlerinde de toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı harekete geçmek için bir imkân sunduğunu belirttikten sonra, şiddetten uzak bir yaşamın ayrıcalık değil, bir insan hakkı olduğunun altını çizdi.

*ILO 190’ı bugüne dek 23 ülke imzaladı. İmzalayan ülkelerin listesi için: https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:11300:0::NO::P11300_INSTRUMENT_ID:3999810

Kaynak: Kadın İşçi

Fotoğraflar: DGB

Metnin orijinali için: https://frauen.dgb.de/++co++186c0220-8139-11ed-9235-001a4a160123