fbpx

Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü

Paylaş

Tutukul bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliği düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu Semra Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama ardından düşürüldü. HDP’li Semra Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine dair oylama yapıldı.

Oylama protesto edildi

Oylama sırasında Genel Kurul’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da yer alırken, HDP Milletvekilleri, “Semra Güzel halkın vekilidir” ve “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, oylamayı sloganlarla protesto etti.

Güzel’in milletvekilliği düşürüldü

Meclis’teki konuşmaların ardından gerçekleşen oylama sonrası Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu’nda okunan tezkere sonrası düşürüldü.

Toplamda 371 oyu kullanıldığı oylamada 330 kabul oyuna karşı 42 ret oyu kullanıldı. AKP, MHP, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu vekilliğin düşürülmesi yönünde oy kullandı. HDP grubunda yer alan tüm milletvekilleri ise düşürülmemesi yönünde görüş bildirdi.

AKP’li başkanvekili 4 vekilliği düşürdü

Güzel’in tezkeresini okuyan AKP’li Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Colemerg Milletvekili Leyla Güven ve HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürüldüğü 4 Haziran 2020 tarihinde de Meclis Başkanvekili görevindeydi.

‘Halk nezdinde temsiliyetine devam edecek’

Genel Kurul’daki oylama öncesi Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine dair söz alan HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Anayasa’nın ayaklar altına alındığına halkımız bugün şahitlik yapacaktır” dedi. Güzel’in vekilliği düşürülerek HDP seçmeninden intikam alınmak istendiğini ifade eden Öcalan, “90’lı yıllardan itibaren sistematik bir şekilde devam eden ret ve inkâr bugün yani 22 Aralık 2022’de de tekrarlanacaktır. Oylama yapılırken büyük bir kin, öfke ve mutlulukla Semra Vekilin milletvekilliği iktidar tarafından düşürülecektir ama halkımız, bu zalim ve Kürt düşmanı iktidara cevabını en yakın zamanda verecektir. Kürtlerin seçme ve seçilme hakkını elinden alanlar, elbette bu ülkede halkın vicdanında mahkûm olacaktır. Semra Vekili buradan selamlıyorum. Semra Vekil halk nezdinde temsiliyetine devam edecektir” diye konuştu.

Gergerlioğlu: Semra Güzel halkın vekilidir

Sonrasında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kürt meselesinin demokratik anayasal değişikliklerle çözülebileceğine dikkat çekerken, “Bilin ki vekil düşürerek, polise vekil darp ettirerek hiçbir yere varamazsınız ancak hakka ve halka karşı olduğunuzu gösterirsiniz. Uyduruk kararlarla vekil dokunulmazlığı düşürdünüz, cezaevine attınız, nereye vardınız? Uyduruk yargı kararlarıyla milletvekilini cezaevine attınız da ne oldu? Döndük ve yine size hakkı haykırıyoruz, zulmünüzü haykırıyoruz ve yine buradayız. Çatışma, kan, gözyaşı, vekil düşürme yollarıyla mücadele etmek kesinlikle Kürt meselesinin çözümüne hizmet etmez. Biz buradayız, halkın vekilleri olarak mücadeleye devam ediyoruz. Semra Güzel de halkın vekilidir” şeklinde konuştu.

İmir: Boyun eğmeyeceğiz

Güzel’in vekilliğinin düşürülmesinin siyasi amaçlar güttüğünü dile getiren HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir ise “Kürt halkının iradesine karşı gelişen bu tahammülsüzlüğe asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. Cezaevinde tutulan Güzel’e selam ileten İmir, “Sakın unutmayın, bizim mücadelemiz sizin kumpaslarınızdan üstündür, onlarca Semra Güzel olarak burada olmaya devam edeceğiz. Semra Güzel hepimizin gururudur ve iradesidir. Son olarak da şunu söylemek istiyorum: Siz bu kararınızla ancak halkın öfkesini büyütebilirsiniz ve sandıkları bekleyiniz” diye konuştu.

11 yoklamadan 6’sı Güzel için yapıldı

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, dün Semra Güzel ile ilgili Genel Kurul’da yapılan görüşmeye AKP grubundan 15 milletvekili olduğunu, oylama için tüm kürsülerin doldurulduğuna dikkat çekerek, “Burada iki saat savunma yapıldı. Siz darbe seversiniz, siyasi karar aldınız, asla vicdanınızla karar vermediniz. 4 yılı aşkın bir süre Meclis’te yoklamasız bir süreç yaşadık. Verilere göre baktığımızda, 448 birleşim gerçekleşti, sadece 11 kez yoklama yapıldı, 6’sı Semra Güzel için yapıldı. Kumpas kurdunuz. Utanmanız gerekiyor. Parti kapatma davası, siyasi yasaklı yapma davası, Kobanê kumpas davası, hazine yardımı engelleme talebi, yargı eliyle bize karşı mücadele ediyorsunuz. Siyasete karşı yargı eliyle mücadele ediyorsunuz, siyasi mücadele etmiyorsunuz, bağımlı bir yargı eliyle, milyonlarca insanın siyasi tercihini yok etmeye çalışıyorsunuz. Millet iradesi değil, yargı iradesiyle bunu sürdürüyorsunuz” dedi.

‘Büyük kaybettireceğiz’

AKP’nin tüm planlarının Kürt halkının, HDP’nin, Türkiye demokrasi güçlerinin siyasi temsilcilerinin demokratik siyaset alanından tasfiye etmek üzere kurulduğunu dile getiren Oluç, “Siyasi rakiple, siyasi mücadele etmiyorsunuz. Bütün baskılarınıza rağmen demokratik siyaset alanındaki kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Bizleri asla demokratik siyaset alanından tasfiye edemeyeceksiniz. Bize büyük kaybettirmek için çabalayanlara, son sözüm olsun, büyük kaybettireceğiz. Bu kararınızı protesto ediyoruz” şeklinde konuştu.

HDP, kararı protesto etmek amacıyla Genel Kurulu terk etti.(MA)