fbpx

Danimarka’da Türkiyeli işçilere dil sınavı hukuka aykırı bulundu

Paylaş

Avrupa Adalet Divanı, Danimarka’nın Türkiyeli işçilere getirdiği dil sınavı şartının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Danimarka’da 1980’den bu yana yaşayan ve çalışan Türkiyeli bir işçinin eşi 2015 yılında oturma izni talebinde bulunmuş ve bu başvurusu Danimarka makamları tarafından reddedilmişti. 

Ancak başvurusu 2016 yılında, eşinin Danca dil sınavında “başarılı olamaması” nedeniyle reddedilmişti. 

AB’nin en üst yargı mercii konumundaki mahkeme, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasında 1980 yılında imzalanan ortaklık anlaşması nedeniyle dil testi şartının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Euronews’te yer alan habere göre söz konusu anlaşma, AB ülkeleri ve Türkiye’nin, kendi topraklarında yasal olarak ikamet eden ve çalışan işçiler ve aile fertlerinin istihdama erişimine yeni kısıtlamalar getiremeyeceğini öngörüyor. 

Mahkeme, Danimarka’daki dil testinin ancak “kamu yararına bir sebeple” gerekçelendirilebilecek “yeni bir kısıtlama” teşkil ettiğini belirtti. 

Ayrıca mahkeme, Danimarka mevzuatının eşin entegrasyon yeteneğini dikkate almadığını ve yetkililerin, Türk işçinin entegrasyonunu kanıtlayan diğer faktörleri dikkate almasına izin vermediğini de kaydetti. 

Avrupa Adalet Divanı bunun, mevzuatın “izlenen hedefe ulaşmak için gerekli olanın ötesine geçtiği” yorumunda bulundu. 

Lüksemburg merkezli mahkeme, daha önce de aile birleşimine getirilen bazı kısıtlamalar nedeniyle Danimarka aleyhine karar vermişti.

Son olarak 2019 yılında, aile birleşimi için istenen ‘bağlılık şartının’ Türkiye ile Abrupa Birliği arasındaki ortaklık anlaşmasını ihlal ettiğine hükmetmişti.

Söz konusu uygulama, Danimarka toplumuna bağlılık ve sadakat beyan edilmesini öngörüyor ve  aile birleşimi için bir ailenin, “Danimarka’ya diğer ülkelerden daha güçlü bir bağla bağlı olmasını” gerektiriyor.