fbpx

Taliban’dan kadın öğrencilere üniversite yasağı

Paylaş

Taliban yönetiminin kadınların üniversitelerde eğitim almasını yasaklamasının ardından öğrenciler kapıdan içeri alınmadı.

Afganistan’da, Taliban’ın ülke genelinde kadınların tüm özel ve devlet üniversitelerinde eğitim almasını yasaklamasının ardından kadın ve kız öğrenciler kapıdan içeri alınmadı. Sınıflarına giremesine izin verilmeyen kadın öğrenciler, birbirlerine sarılarak ağladı.

Örgütün Yüksek Öğrenim Bakanlığı, dün (20 Aralık) tüm üniversitelere gönderdiği talimatla “kadın öğrencilerin eğitim almasını ikinci bir emre kadar” yasaklamıştı.

Uzmanlar, ‘ikinci bir emir’ ifadesinin sadece uluslararası tepkileri yumuşatmak için örgüt tarafından kullanılan bir taktik olduğunu belirtiyor.

Karardan bir gün sonra sabah saatlerinde üniversitelerine gitmeye çalışan binlerce kadın öğrenci, kampüs kapılarında ağır silahlara sahip Taliban militanları tarafından durduruldu.

Miltanlar, başkent Kabil başta olmak üzere diğer şehirlerde de üniversitelerin önünde toplanan öğrencilerin içeri girmesini engellendi.