fbpx

Sosyalist Cumhurbaşkanı Castillo’nun Eşi Peru’dan Meksika’ya Sığındı

Paylaş

Boluarte yönetimi, Lilia Paredes ve çocuklarına ülkeyi terk etmeleri için güvenli davranış izni verdi.

Çarşamba sabahı erken saatlerde Meksika’nın Peru büyükelçisi Pablo Monroy, siyasi mülteci olarak ikamet edeceği Meksika gezisinde eski Peru cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun karısı Lilia Paredes’e eşlik etti.

alı günü, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte hükümeti Meksika büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 72 saat verdi.

Dışişleri Bakanı Ana Gervasi,” Peru, Meksika büyükelçisi Pablo Monroy persona’yı, o ülkenin en yüksek makamlarının içişlerimize müdahale teşkil eden ve müdahale etmeme ilkesini ihlal eden tekrarlanan ifadeleri nedeniyle kayıtsız ilan etti ” dedi.

Gervasi, Boluarte yönetiminin Paredes ve çocuklarına Meksika’ya gitmeleri için güvenli davranış izni verdiğinin doğrulanmasının yanı sıra, Castillo’nun karısına siyasi olarak zulmedilmediğini ve şu anda ortak bir suçtan soruşturulduğunu vurguladı.

üvenlik eskortları, Castillo’nun karısına Meksika büyükelçisinin ikametgahından Jorge Chavez havaalanına kadar eşlik etti ve burada ona “alçak” diyen birkaç yolcu tarafından azarlandı.”

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Salı günü Büyükelçi Monroy’un sınır dışı edilmesini “asılsız ve kınanması gereken” bir karar olarak nitelendirdi ve Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un yönetiminin konumunu değiştirmeyeceğine dair güvence verdi.

Peru makamlarının kararıyla ilgili olarak Ebrard,” Büyükelçimizin davranışı yasaya ve müdahale etmeme ilkesine bağlandı ” dedi.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Salı günü yaptığı açıklamada, Meksika hükümetinin eski Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun ailesine sığınma hakkı verdiğini, çünkü bunu Peru’nun Lima kentindeki Meksika Büyükelçiliği içinden talep ettiklerini açıkladı.

Yetkili, Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un günlük basın toplantısında, sığınmacılar Meksika’nın büyükelçiliklerinden birindeyken “onlara sığınma hakkı veriyoruz” çünkü “bu Meksika’nın bağımsız ve egemen kararı.”

Ebrard, sığınma hakkı verildikten sonra Meksika’nın Perulu yetkililerle ailenin güvenli davranışını müzakere edeceğini ve böylece isterlerse Peru’yu Meksika’ya bırakabileceklerini belirterek, ” büyükelçiliğimiz olduğu için Meksika topraklarındalar.”

Castillo’nun karısı ve çocukları için sığınma Pazartesi günü Peru Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandı, ancak Aralık ayından bu yana hapsedilen eski cumhurbaşkanı için onay verilmedi. 7.
   
Castillo o gün Kongre’yi feshetti, ardından yasama organı onu görevden aldı ve başkan yardımcısına küfür etti Dina Boluarte ülkenin yeni başkanı olarak.