fbpx

Filipinli komünist önder Sison hayatını kaybetti

Paylaş

Filipinler Komünist Partisi (CPP) kurucu başkanı Jose Maria Sison, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Filipinler Komünist Partisi (CPP) ve Yeni Halk Ordusu’nu (NPA) kuran eski bir gençlik lideri ve üniversite profesörü Sison, 1980’lerin sonlarından beri Hollanda’da sürgündeydi.

Filipin Komünist Partisi (CPP) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Büyük Marksist-Leninist-Maoist düşünür, vatansever” olarak adlandırdığı Sison’a “mümkün olan en yüksek saygıyı” sunarken, “Filipinli proletaryası ve emekçi halk, öğretmenlerinin ve yol gösterici ışığının ölümünün yasını tutuyor” dedi.

Söz konusu ayaklanmalar dünyanın en uzun süredir devam eden isyan hareketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sison’un Utrecht’teki hastanede kapatıldıktan sonra Cuma günü yerel saatle 20.40 civarında hayatını kaybettiğini bildirdi.

Filipin Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada, “Yas tutarken bile, halkın sevgilisi Ka Joma’nın (Yoldaş Sison) anıları ve öğretileri rehberliğinde devrimi ileriye taşımak için tüm gücümüzü ve kararlılığımızı vermeye devam edeceğimize yemin ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kürtlerin mücadelesini yakından izliyordu

En son 29 Ekim 2020’de Avrupa Konseyi önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yapılan oturma eylemine görüntülü bir mesaj gönderen Sison, Adalet ve insan haklarına saygının gereği derhal yoldaş Öcalan serbest bırakılmalıdır” demişti.

Sison, ayrıca şu mesajı vermişti: “Antiemperyalist ve demokratik mücadeleler küreselleşiyor. Kürt halkının ulusal ve toplumsal kurtuluş mücadelesi ön plandaki mücadeleler arasındadır. Dünya proleter-sosyalist devriminin yeniden canlanması Kürt halkı ile öngörülebilir.”

GasteAvrupa