fbpx

Hollanda, 250 yıllık ‘kölelik tarihi’ için özür diledi

Paylaş

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Hollanda Devleti adına kölelikteki tarihsel rolü ve günümüze kadar devam ettiğini kabul ettiği sonuçları için özür diledi.

Yüzyıllar boyunca ülkesinin ve temsilciliklerin köleliği mümkün kıldığını, teşvik ettiğini ve bundan kazanç sağladığını ifade eden Rutte, Hollanda Ulusal Arşivleri’nde ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında “Bugün özür diliyorum” dedi.

Rutte konuşmasında “Bugün hayatta olan hiç kimsenin kölelikten dolayı kişisel bir suç taşımadığı doğrudur…(ancak) Hollanda devleti köleleştirilenlere ve onların torunlarına çektirilen büyük acıların sorumluluğunu taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Hollanda’nın eski sömürgelerinden biri olan Aruba Başbakanı Evelyn Wever-Croes Pazartesi günü yaptığı açıklamada özrün memnuniyetle karşılandığını ve “Krallık tarihinde bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Surinam Ulusal Tazminat Komisyonu Başkanı Armand Zunder, “Bu konuşmada tamamen eksik olan şey sorumluluk ve hesap verebilirlikti” dedi, ancak bunun “ileriye doğru bir adım” olduğunu söyledi. Zunder “Eğer insanlığa karşı suç işlendiğini kabul ediyorsanız, bir sonraki adım bundan ben sorumluyum, biz sorumluyuz demenizdir …. Aslında ben tazminattan bahsediyorum” dedi.

Tarihçiler Hollandalı tüccarların yarım milyondan fazla köleleştirilmiş Afrikalıyı Amerika kıtasına, çoğunlukla da Brezilya ve Karayiplere gönderdiğini tahmin ediyor. Bir o kadar ya da daha fazla Asyalı da Doğu Hint Adaları’nda, modern Endonezya’da köleleştirildi.