fbpx

Birleşik Krallıklar’da koronavirüsün milyarderlere etkisi

Paylaş

Equality Trust (Eşitlik Vakfı) kurumu, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’taki milyarderlerin sayısının koronavirüs salgının başladığı 2020 yılının başından bu yana nasıl değiştiğini inceleyen bir çalışma yaptı.

Equality Trust’ın elde ettiği veriler, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana geçen yaklaşık 3 yıl boyunca Birleşik Krallık’taki milyarderlerin sayısının yüzde 20 oranında arttığını ortaya koydu.

Buna göre, 2020 yılında 147 olan milyarder sayısı, 2022 yılında 177’ye yükseldi. Bu kişilerin ortalama varlığı ise 2 milyar pound olarak hesaplandı.

Pandemi sırasında hükümetlerin ve merkez bankalarının yaptığı müdahalelerin ülkedeki “milyarderlerin servetinde bir patlamayı” da beraberinde getirdiğini kaydeden kurum, söz konusu müdahalelerin emlak fiyatlarında ve borsada hızlı bir yükselişe yol açtığını hatırlatarak bu servet patlamasının “toplumun geri kalanının pahasına gerçekleştiğini” söyledi.

Kurum, ülkede artan gelir eşitsizliği ve derinleşen hayat pahalılığı krizi karşısında “ilerici bir servet vergisi” getirilmesi talebinde bulundu.

Servetleri 32 yılda yüzde bin arttı
The Guardian’n hatırlattığı üzere, pandeminin başladığı dönemde, aralarında İngiltere Merkez Bankası da olmak üzere bir dizi büyük merkez bankası politika faizlerini yüzde 0’a çekmiş, parasal genişlemeye yönelik tahvil alım programları ile piyasalara milyarlarca pound aktarmıştı.

“Daha düşük borçlanma maliyetleri ile iş yerlerine, hanelere ve hükümetlere destek olarak son üç yüz yılda görülen en kötü resesyonu yumuşatma” amacı taşıyan bu politikaları değerlendiren Equality Trust, pandeminin ekonomik etkilerini hafiletme amaçlı politikaların “varlık fiyatlarını şişirerek varlıklı yatırımcıların cebini doldurmasına da yardımcı olduğunu” söyledi.

Dahası, rapora göre, Birleşik Krallık’ta 1990 yılında 15 olan milyarder sayısı, bugün on kattan daha çok artmış durumda.

1990 yılında 53,9 milyar pound olan milyarderlerin toplam serveti ise 2022 yılında 653 milyar pound’un üzerine çıktı: “Bu, milyarderlerin servetinin son 32 yılda yüzde binden fazla artması demek.”

“Doğru politikalar, olumlu etki edebilir”
Equality Trust Eş Genel Müdürü Jo Wittams, raporun ortaya koyduğu verileri değerlendirdi. Toplumdaki gelir eşitsizliğine dikkat çeken Wittams, “Doğru politikalar olumlu bir etki edebilir” dedi. Wittams, Birleşik Krallık hükümetine “serveti vergilendirme” çağrısında bulundu:

“Hükümeti, gelirler doğrultusunda serveti vergilendirme, finans sektöründe reform yapma ve Birleşik Krallık’ın vergiden kaçınma konusundaki rolüne son verme çağrısında bulunuyoruz. Kamuoyunun üçte ikisi sıradan çalışan insanların milli servetten paylarını adil bir şekilde almadığı ve hükümetin harekete geçmesinin zamanının geldiği konusunda hemfikir.”

Vergi eşitliğini destekleyen hak savunucularına göre, bir dizi servet vergisi yoluyla kamu hizmetleri için harcanabilecek 37 milyar pound toplanabilir.

Kaynak: Bianet