fbpx

Kühnert: Almanya Bavyera eyaleti darbecilerin nasıl habitatı oldu!

Paylaş

Almanya’da 7 Aralık’ta 11 eyalette yapılan operasyonlarla kamuoyuna duyurulan darbe planı hakkında Almanya’nın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann açıklama yaptı. Açıklamada ülkede darbe planladıkları iddia edilen “İmparatorluk Vatandaşları” (Reichsbürger) topluluğuna yönelik soruşturma ile ilgili bilgiler paylaştı.

Herrmann, ilki 7 Aralık’ta 11 eyalete yapılan operasyonlar kapsamında Bavyera’da görev yapan ve “İmparatorluk Vatandaşları” ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen altı polis memurunun geçici olarak görevden alındığını ve haklarında inceleme başlatıldığını açıkladı.

Herrmann, şüphelerin doğrulanması durumunda haklarında disiplin cezası uygulanacağı ve memurluktan atılmaları için işlem başlatılacağını söyledi.

“Devleti reddedenlerin kamu hizmetinde yeri yok”
“Darbe planlama” iddiasıyla 19 üyesi tutuklanan topluluğa yönelik soruşturma kapsamında Bavyera’da daha önce de iki polis memuru görevden alınmış, dört emekli memurun emeklilik maaşları kesilmişti.

Bavyera Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katharina Schulze, konuyla ilgili açıklama yaparak, “İmparatorluk Vatandaşları”nın kamu hizmetlerinde yeri olmadığını, devleti reddedenlerin devlet için çalışmasının “çok saçma” olduğunu söyledi.

Son operasyonlarla birlikte “demokrasi düşmanlığının toplumun orta kesimlerine kök saldığının ortaya çıktığını” kaydeden Schulze, Almanya Federal Meclisi’nde de sandalyesi bulunan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine atıfla şöyle konuştu: “Bunlar poliste, silahlı kuvvetlerde, sağlık sisteminde ve ayrıca sağcı terörizmin parlamentodaki kolu olan AfD ile birlikte parlamentoda her yerde bulunabilir.”

SPD’den Bavyera yönetimine eleştiri
Almanya’daki “trafik ışığı” koalisyon hükümetinin en büyük partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Sekreteri Kevin Kühnert, Bavyera eyaletinde “çok sayıda İmparatorluk Vatandaşı mensubu bulunması” sebebiyle eyalette iktidarda olan Hristiyan Sosyal Birliği’ni (CSU) eleştirdi.

Der Spiegel’in aktardığına göre, Kühnert, “Eyalet yönetiminin kendisine şunu sorması lazım: Bavyera, nasıl oldu da İmparatorluk Vatandaşları’nın Almanya’daki bir numaralı biyotopu (habitat) olabildi?” dedi.

CSU Genel Sekreteri Martin Huber ise SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert’in eleştirilerine verdiği yanıtta, “Hiçbir yerde İmparatorluk Vatandaşları’nın üzerine Bavyera’da olduğu kadar çok gidilmemiştir” dedi.

Reichsbürger hakkında
Kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre, 21 binden fazla kişinin yer aldığı grubun yüzde 5’ini aşırı sağcılar oluşturuyor.

Rapor, 2 bin 100 üyesi şiddet kullanmaya hazır olan grubun Almanya’yı meşru bir devlet olarak tanımadığına işaret ediyor.

Der Spiegel’in haberine göre, Eylül 2022 sonu itibariyle yaklaşık 5 bin 200 kişinin “İmparatorluk Vatandaşları” ile bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle, 16 eyaleti bulunan Almanya’da, “İmparatorluk Vatandaşları”nın dörtte biri Bavyera’da yaşıyor.

Rapora göre, grubun üyelerinden bazıları monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler de Almanya’nın hâlâ askeri işgal altında olduğuna inanıyor.

Kaynak: Bianet